- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филхармонија изводи музику из цртаћа: Звезда концерта - клавир који сам свира

© Фото : Марко ЂоковићФилхармонија свира за школарце: Звезда концерта - клавир који сам свира
Филхармонија свира за школарце: Звезда концерта - клавир који сам свира - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
У Београдској филхармонији су почели концерти за школарце. Под диригентском палицом младог Вука Волкова Поповића, оркестар изводи музику из познатих цртаних филмова, а придружује им се и мистериозни инструмент који сам свира.
Под називом „Нацртани оркестар“, циклус концерата за млађе школарце, „испитује“ колико данашње генерације познају антологијска анимирана остварења као што су „101 далматинац”, „Породица Кременко”, „Том и Џери”, „Инспектор Геџет”, „Аладин”, „Краљ лавова”...
Музика овог жанра толико је сликовита и убедљива да радња може да се замишља без филмског платна и телевизијског екрана, заједно са Тамаром Маринковић Томић и Славицом Перић у улози нараторки.
© Фото : Марко ЂоковићПод диригентском палицом младог Вука Волкова Поповића, оркестар изводи музику из познатих цртаних филмова
Под диригентском палицом младог Вука Волкова Поповића, оркестар изводи музику из познатих цртаних филмова - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Под диригентском палицом младог Вука Волкова Поповића, оркестар изводи музику из познатих цртаних филмова

Мачији концерт уз клавир који сам свира

На крају коцерта школарци имају прилику и да погледају један од најчувенијих цртаћа свих времена уз клавир који музику свира сам, без пијанисте.
Многе генерације сећају се антологијске епизоде под називом „Мачији концерт” из серијала „Том и Џери”. У овом цртаћу, централну улогу има клавир за којим је мачак Том као пијаниста, док миш Џери покушава да га омете.
У филхармонијском извођењу, звезда концерта је Стенвеј Спирио, чудо од инструмента и клавир последње генерације, коме се дирке саме покрећу тако што је „Мачји концерт” део механизма и датотеке чуда од инструмента који је већ на првим концертима потпуно одушевио децу.
© Фото : Марко ЂоковићФилхармоничарке Тамара Маринковић Томић и Славица Перић, у улогама нараторки
Филхармоничарке Тамара Маринковић Томић и Славица Перић, у улогама нараторки - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Филхармоничарке Тамара Маринковић Томић и Славица Перић, у улогама нараторки
Филхармоничарке Тамара Маринковић Томић и Славица Перић, у улогама нараторки, годинама уназад анимирају бројне генерације деце уводећи их у оркестарски свет на забаван и њима прилагођен начин, а Вук Волков Поповић, са само 23 године по други пут предводи Филхармонију на дечјим концертима, убедљиво градећи своју диригентску каријеру.
Концерти за школарце одржаваће се радним данима до 31. марта, од 10 и 12 часова, у сали Београдске филхармоније.
Виолинисткиња Каролин Видман - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
КУЛТУРА
Филхармонијски концерт посвећен успомени на Зорана Ђинђића: Сезона "На добром путу" стиже у Лондон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала