- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Хаос у Француској: Блокиран приступ аеродрому, стала железница, угрожена производња струје /видео/

© AP Photo / Jeremias GonzalezПротест у Француској због пензионе реформе
Протест у Француској због пензионе реформе - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Француски радници, незадовољни због повећања старосне границе за одлазак у пензију, блокирали су данас приступе терминалу на париском аеродрому „Роаси-Шарл де Гол“, у оквиру великих протеста широм земље, што је приморало неке путнике да тамо стигну пешке.
Протест у близини терминала један Роаси неће утицати на летове, саопштио је портпарол аеродрома. Железничке услуге су у прекиду, неке школе су затворене, смеће је нагомилано на улицама, а производња струје је угрожена пошто и синдикати у електранама врше притисак на владу да повуче закон, који повећава старосну границу за пензионисање са 62 на 64 године, преноси Ројтерс.
Протестни скупови су заказани за данас широм земље, а због штрајка је блокирано складиште нафте и гасни терминал у северном граду Денкерку.
Према одлуци синдиката запослених, терминал ће бити блокиран до петка ујутру, а тог дана ће одлучити да ли се штрајк наставља, рекао је Ројтерсу извор.
Француска премијерка Елизабет Борн употребила је прошле недеље специјалну процедуру да прогура непопуларан предлог закона о пензијама у парламенту те земље без гласања, а председник Емануел Макрон је у среду саопштио да ће закон ступити на снагу до краја године, упркос порасту незадовољства широм земље.
„Најбољи одговор председнику су милиони људи у штрајку и на улицама“, изјавио је Филип Мартинез, вођа утицајног радничког синдиката ЦГТ.
Лоран Берже, шеф највећег француског синдиката ЦФДТ, рекао је за БФМ ТВ да влада мора да повуче закон о пензијама.
Већина протеста је била мирна, али је бес нарастао откако је влада прогурала нацрт у парламенту без гласања, па је протеклих седам ноћи у Паризу и другим градовима дошло до спонтаних демонстрација са паљењем канти за смеће, барикадама и сукобима са полицијом, преноси Ројтерс.
Посланици француског парламента после гласања о поверењу влади због пензионе реформе - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2023
СВЕТ
„Наставићемо“: Француска влада једва преживела гласање о неповерењу, хаос на улицама /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала