- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Избачени орао и „звезде и пруге“: Америчка држава променила заставу стару 120 година /фото/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Staplegunther, David Jolley / Доскорашња застава Јуте (лево), застава САД и застава Мормона оснивача Јуте
Доскорашња застава Јуте (лево), застава САД и застава Мормона оснивача Јуте - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Америчка савезна држава Јута званично је променила своју заставу.
Застава Јуте промењена је после година покушаја дизајна нове заставе, па чак и испробавања различитих изгледа. Гувернер Спенсер Кокс потписао је закон и издао извршну наредбу којом се формализује промена, а досадашња застава добија ознаку „историјске државне заставе“.
Промена у изгледу заставе је велика. Сада су на њој стилизована кошница, као симбол ове државе, постављена на тробојку са горњим тамноплавим пољем, белим у средини и црвеним на доњем делу. Бело поље је стилизовано са пет врхова, који симболизују планински терен државе. На досадашњој застави, која је била на тамноплавом пољу, налазиле су се две америчке заставе, познате као „звезде и пруге“, орао као симбол САД, кошница и 1896, година када је Јута постала савезна држава.
© AP Photo / Rick BowmerСенатор Дан Мекеј држи нову заставу Јуте
Сенатор Дан Мекеј држи нову заставу Јуте - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Сенатор Дан Мекеј држи нову заставу Јуте
Нова застава изабрана је после неколико година напора да се дође до новог дизајна, а на јавни конкурс расписан прошле године стигло је више од 5.700 предлога. После јавног гласања грађана, изабран је нови изглед, који је усвојен у државној скупштини Јуте.
Досадашња застава Јуте заправо је застава која је дизајнирана још 1903. године и са мањим изменама, највише у колориту, коришћена је до сада. Она ће важити до 9. марта 2024. године, када на снагу ступа нова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала