Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како ће Курти да се одбрани од Молотовљевог коктела

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Након састанка представника Београда и Приштине који је прошлог викенда одржан у Охриду напади од стране опозиционих странака уперени према Аљбину Куртију све су жешћи и радикалнији.
Поред политичких атака, позива на оставку и на подношење одговорности, такозваном премијеру прете и физичким нападима, па и Молотовљевим коктелима.
Милан Ивановић некадашњи председник Српског националног већа северног Косова и Метохије за Спутњик оцењује да су ови напади последица онога што се већ десет година одлаже - спровођења онога што је у Бриселу потписано још 2013. па 2015. године.
„Десет година од када је склопљен Бриселски споразум који се односи и на формирање Заједнице српских општина и албанска страна своју обавезу није спровела. Сада, након десет година изгледа да постоји прави притисак на Приштину да формира односно да спроведе оно што је договорено. Курти се веома дуго супротстављао томе, мада мислим да је и ово што опозиција ради по Приштини, синхронизовано са позицијом односно са влашћу како би приказали како је то неприхватљиво за њих. Како би покушали да извуку нешто више, односно, да Србима не дају ништа“, каже Ивановић.
Према Ивановићу, бекство од избора и неки нови избори су могућности да Приштина пролонгира своје обавезе.
„Очигледно да је Курти раније изборима могао да подигне себи цену, али се сада ситуација мења. Он је ЗСО прихватио иако је тврдио раније да то неће прихватити и сада се налази између чекића и наковња и сигурно да му сада, када је овај споразум прихватио, избори не би одговарали“, рекао је Ивановић.
Наш саговорник подсећа да су Срби главна мета када се нешто у Приштини одвија политички лоше по Албанце.
„Срби су увек прва мета. На Србе не постоји забрана лова и животиње су за разлику од Срба у бољој позицији јер постоји ловостај током године. Сезона лова на Србе је отворена током целе године. Људи који су проверени и који су годинама радили у полицији сада се хапсе као некакви ратни злочинци, а све то да би се изазвала општа несигурност и појачало етничко чишћење које константно постоји. Али, очигледно да Албанци нису задовољни јер њима треба етнички чисто Косово“, тврди Ивановић.
Он живот Срба на Косову описује као живот у ненормалним условима где су Срби готово свакодневно изложени нападима.
„Насиље је свакодневно, напади на имовину и људе и даље трају сада са елементима напада на најмлађе. Имамо низ напада на малолетне српске дечаке. Сада то нису непознати починиоци већ су то људи који раде у институцијама, у служби безбедности, Росу специјалним јединицама, Безбедносним снагама Косова и наравно - починиоци се ни овог пута не откривају“, наводи Ивановић.
Према њему, Срби морају да инсистирају на Заједници српских општина онако како је потписано без мешања косовског устава у те потписе, јер је споразум већ ратификован у косовској скупштини.
„Страни званичници треба да изврше притисак на Приштину, па чак и ако албанске вође неће, мислим да међународна заједница има начина да то оствари“, закључио је Ивановић.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СРБИЈА
Претње Куртију због ЗСО: Бацићу Молотовљев коктел на Куртијеву кућу
Бесник Бесљими - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СРБИЈА
Куртијевог заменика гађали тортом и засули милкшејком због ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала