- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Муње опет“ – нови координатни систем конфузије

© Фото : Screenshot\Youtube\BassivityDigital / Филм „Муње опет“Филм „Муње опет“
Филм „Муње опет“ - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Поп и Маре су још код родитеља на гајби, Гојко Сиса је остао доследан свом надимку, Ката је подједнако лепа а Лола и даље може да их све заједно пребије. Време није стало, пројурило је брзином муње, а наши јунаци покушавају да „лоцирају своје место у координатном систему конфузије...капирате?“
„Муње опет“, наставак култног филма „Муње“ стиже у биоскопе 29. марта. „Муње опет“ је режирао, опет, Раша Андрић, док је сценарио, опет, радио Срђан Анђелић. У својим улогама су остали Сергеј Трифуновић, Борис Миливојевић, Маја Манџука, Милица Вујовић, Никола Ђуричко, додата су и нова имена глумачке сцене попут Иване Зечевић, Марета Павловића и Стојше Ољачића, а посебан омаж дат је Небојши Глоговцу. Филм, који је „за Глогија“, како стоји у уводној шпици, пун је референци на лик Пандура који је он својевремено тумачио.
Две пројекције одржаће се 29. марта у МТС дворани у 19:30 и у 22:00ч, док ће се трећа одржати у биоскопу Синеплекс у Галерији у 21 час.

Бунтовници без разлога и кинте

Поп и Маре, два омиљена неостварена музичара са једном траком и потенцијалним хитом чуваним на врху полице у Маретовој дечачкој али и тренутној соби отварају филм причом о новој песми. Распаднута Toyota Carina на којој врата не раде, гас се додаје повлачењем канапа везаним за педалу а највероватније припада Маретовој кеви запловила је кроз ноћ и одвезла, додуше уз гурање, главне јунаке приче на још једну београдску журку.
© Фото : Screenshot\Youtube\BassivityDigital / Филм „Муње опет“Филм „Муње опет“
Филм „Муње опет“ - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Филм „Муње опет“
Док се Поп уживео у улогу ди-џеја и препустио чарима опијатима и алкохолом разваљених престарелих рокера и бунтовника без разлога, Маре невољно закорачује у свет добро познатих лица, догађаја и прича. Он, за разлику од Попа који осећа како их слава тек чека, са зрном соли узима у разматрање читаву причу о гламуру кроз који треба да загазе у истим старкама али са знатно већим стомацима и понеком седом.
© Фото : Screenshot\Youtube\BassivityDigital / Филм „Муње опет“Филм „Муње опет“
Филм „Муње опет“ - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Филм „Муње опет“
Из учмалости њихових живота и маминог стана истерало их је сазнање да им је Гојко Сиса украо стари хит уз који се сада у тами диско клуба обезнањују нове генерације. Речи и матрица су остали исти, с тим што су налепљени на аутотјуновани глас турбофолк диве Миле Силе. Рок, панк и све оно између чему су припадале „Муње“, а за шта данас нема више места, остало је у прошлом веку и у срцима наших јунака.
Миливојевић, баш као и његов јунак Маре, верује да рокенрол није нешто што може тек тако да се прерасте.
Не може то да се прерасте. Или јеси или ниси. Како да прерастеш? То није као кад данас носиш црвене панталоне, а сутра неке друге. Или осећаш рокенрол или не осећаш, а ако не осећаш, онда значи да га никад и ниси осећао, говори Миливојевић за Спутњик.
© Sputnik / Милица Тркља / Пројекција филма „Муње опет“Пројекција филма „Муње опет“
Пројекција филма „Муње опет“ - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пројекција филма „Муње опет“

РУКЕ ГОРЕ! ШИРИ НОГЕ! БЕРЕМО ЈАБУКЕ!

На путу ка проналажењу украдене касете и неостварене каријере сусрећу се са старим љубавима, Лолом и Катом. Сусрећу се такође и са разноразним неприликама које би се могле описати речима Деда Мраза из првог филма – „најбоље да кренемо путем безакоња“. Са странпутице и из безакоња их, уз претњу чупања зулуфа, одвраћа разредна коју тумачи Сека Саблић, а од чијих претњи би задрхтали и најгори.
Дошло је једно потпуно друго време и ту не причам само о технологији и музици. Ово је нешто потпуно ново, другачије и прилагођено овом времену, као што су и Муње биле печат оног времена, рекла је Маја Манџука за Спутњик.
© Sputnik / Милица Тркља / Пројекција филма „Муње опет“, Маја Манџука за СпутњикПројекција филма „Муње опет“, Маја Манџука за Спутњик
Пројекција филма „Муње опет“, Маја Манџука за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пројекција филма „Муње опет“, Маја Манџука за Спутњик
Толико тога се променило, а опет толико тога и није. Форма је промењена, али је суштина остала иста. У тами диско клуба дешава се игра груба, пријатељства се склапају, нека се и руше, љубав је основни покретач, мада често и похлепа игра главну улогу. Технологија и музика свакако немају додирних тачака са оним из прошлог или са почетка овог века, али су сва питања која су мучила протагонисте „Муња“ остала иста. Посао, новац, одлазак из земље, сналажење и проналажење трунке лепог у свему томе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала