- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Порука бирача у првом кругу предсједничких избора - незадовољни и парламентарном већином

© Tanjug / Зоран ЖестићГласање на председничким изборима у Црној Гори
Гласање на председничким изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
То што је предсједнички кандидат ванпарламентарне већине у првом кругу предсједничких избора имао скоро 30 процената подршке бирача и ушао у други круг, у коме има реалне шансе да постане предсједник Црне Горе, ријетко се догађа и дјелује нелогично, али није неочекивано, сматра аналитичар Стефан Ђукић.
Ако су узме у обзир читава ситуација након избора 30. августа 2020. године, истиче Ђукић за Спутњик, ово што се догодило у првом кругу је очекивано и реално.

Порука бирача

„Имамо ситуацију да је парламентарна већина од 2020. године била мало већина, али мало и није била већина, да није добро радила и није била у синергији са резултатима и обећањима - да је била то се не би могло десити. Имајући у виду да су слабо радили, да су се више фокусирали на припреме нових кампања, а не у смислу онога што су обећали бирачима пред претходне парламентарне изборе, те чињенице да су се грађани ослободили страха након августа 2020. године и да су спали сви притисци који су постојали за вријеме ДПС-а, људи су показали да траже нешто ново. Нема више гласања за мање зло, или гласања по дикатату оних који вас запошљавају, сада је то нестало у огромној мјери“, констатује аналитичар.
Гласањем за Милатовића и гласањем на локалним изборима за Покрет „Европа сад“ (ПЕС), сматра Ђукић, бирачи шаљу поруку да нијесу за повратак на старо, да су постали свјесни шта раније није било добро и да су незадовољни квалитетом промјена након августа 2020. године.
„Неко може рећи да је то оправдано, неко ће рећи да није, али то је тако како је. Људи су очекивали више и своје незадовољство исказују гласањем оних који нијесу дио ђукановићевске партије, али и нијесу ни у парламентарној већини”, каже Ђукић за Спутњик.

Не сме се потцијенити машинерија ДПС

Наш саговорник истовремено упозорава да се не смије потцијенити машинерија и инсфраструктура којом располаже Ђукановић пред други круг предсједничких избора.
„Тренутно дјелује да је разлика од неких 70 до 80 хиљада антиђукановићевских гласова у првом кругу, недостижна за Ђукановића, али он ће покушати да подигне и мотивише своје бираче, у односу на оно што је добио у првом кругу. Али ипак дјелује да од Милатовића зависи на који начин ће да придобије гласаче Демократа, ДФ-а, чију подршку не смије да изгуби, не смије да их одгурне. Он мора да привуче све антиђукановићке бираче који су спремни да заокруже - не Мила“, поручује Ђукић.
Он истиче да ако се деси да Јаков Милатовић буде предсједник Црне Горе, и ПЕС да будућег градоначелника Подгорице, та странка као фаворит улази и напарламентарне изборе.
„Ако Милатовић побиједи на изборима за предсједника, мислим да ћемо имати најмирнију предизборну кампању пред парламентарне изборе, какву до сада нијесмо никада имали. Мислим да ће тада у кампањи доминирати економске теме, владавина права, борба против корпуције, и да ћемо ту причу чути и од оних који је до сада нијесу причали. Али треба имати у виду да сви који су дали глас Милатовићу нијесу симпатизери ПЕС и нијесу то њихови гласови сто посто. За њега су гласали и симпатизери Демократа, ДФ-а, УРА, они су гласали у првом кругу јер је заживио наратив да у другом кругу предсједничких избора Мила Ђукановића може побиједити само Милатовић. За парлементарне изборе је важније каква вам је партијска структура, партијске ћелије, и не бих рекао да је сигурно да ће ПЕС побиједити на тим изборима“, поручује Ђукић за Спутњик.
Председнички избори у Црној Гори били су тема и емисије Свет са Спутњиком:
Анкета
Ко ће победити у другом кругу председничких избора у Црној Гори?
Кандидат за председника Црне Горе Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2023
РЕГИОН
Ко је Јаков Милатовић: Кроз шпалир на Цетињу до предсједника Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала