- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски амбасадор: Запад приближава човечанство нуклеарном Армагедону

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијанеексплодирана граната
неексплодирана граната - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Западне земље на челу са Сједињеним Америчким Државама, одлучивши да Кијеву испоручују муницију са осиромашеним уранијом, неповратно воде свет до опасног стадијума иза којег се јасно назире нуклеарни армагедон, упозорава руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

„Чини се да је ‘просвећени’ Запад на челу са Вашингтоном одлучио да неповратно одведе свет до опасног стадијума иза којег се све јасније назире нуклеарни армагедон“, рекао је он.

На овај начин је амбасадор коментарисао изјаве администрације Беле куће о томе да је муниција са осиромашеним уранијумом обичан тип наоружања који се примењује већ неколико десетина година и не представља већу опасност.

„Веома је тешко да се коментаришу глупости овог типа. Амерички чиновници су својим неодговорним изјавама поново дотакли дно. Украјини се непрестано испоручује смртоносно наоружање којим се убијају цивили, куће, школе, болнице, вртићи“, констатовао је Атонов.

Руски амбасадор је обратио пажњу на то да су негативне последице употребе такве врсте муниције више пута потврдили западни новинари. Приликом коришћења такве врсте муниције радиоактивна прашина, која је невероватно токсична је подложна деконтаминацији и може да изазове рак.
„Американци то веома добро знају, јер су они такво оружје користили у Ираку и Југославији. Жртве су патиле од смртоносних болести, а њихова деца су се рађала са урођеним манама“, подсетио је руски амбасадор.
Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
Специјална операција у Украјини
Медведев: Сада је озбиљно...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала