- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Тајна пет праменова Бетовенове косе: Шокантно откриће тима угледних научника

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаДела Лудвига ван Бетовена и совјетска издања књига о њему
Дела Лудвига ван Бетовена и совјетска издања књига о њему - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Ко је био отац Лудвига ван Бетовена - ово питање изазивало је интриге још и у његово време, а неки су чак тврдили да је славни немачки композитор и пијаниста био ванбрачни син пруског краља.
Сада је тим угледних међународних научника секвенционирао његов геном и открио како је заиста дошло до прекида у композиторовом породичном стаблу са очеве стране, преноси британски „Телеграф“.
Ново истраживање објављено у часопису „Карент бајолоџи“ сугерише да се „ванбрачни догађај“ збио између зачећа Хендрика ван Бетовена у Кампенхуту у Белгији око 1572. и зачећа Лудвига ван Бетовена седам генерација касније, 1770. године у Бону у Немачкој. То би, наиме, значило како познати композитор није био „легитимни Бетовен“, иако стручњаци кажу даје немогуће рећи у којој је генерацији дошло до прекида.
Сумњу о правом пореклу Бетовеновог оца пробудио је још давних дана недостатак његове књиге крштења. А то би могло да значи да је његова музичка генијалност дошла из извора који је остао изгубљен у историји!
„Комбинацијом архивских докумената и ДНК података, успели смо да уочимо неподударност између правне и биолошке генеалогије Лудвига ван Бетовена“, изјавио је Мартен Лармуси, професор хумане генетичке биологије на Католичком универзитету у Лувену у Белгији.
Познато је да су још током Бетовеновог живота постојале сумње у његово право наслеђе, а ни он није много противречио таквим гласинама.
„Моја природа показује да не припадам овој плебејској маси“, написао је својевремено глуви композитор у књизи преко које је комуницирао са својом околином.
Немачка енциклопедија „Konversations-Lexikon“ као Лудвиговог оца наводи Фридрика Великог, док се у музичком речнику објављеном у Француској тврди да је он био син Фридриха Вилхелма II. Обојица поменутих мушкараца били су пруски краљеви. Бетовен је те гласине демантовао тек на крају живота након што му је Франц Вегелер, пријатељ из детињства, послао писмо у којем га кори јер „није одбранио част своје мајке“. Композитор му је на то одговорио: „Обелоданите свету интегритет мојих родитеља, а посебно моје мајке“.
А нова студија сада очигледно сугерише даје у дотичној породици могао да постоји и скандал за који Бетовен није знао.
Научницису проучили ДНК из пет пронађених праменова Лудвигове косе који датирају из раздобља седам година пре његове смрти од цирозе јетре 1827. године. Композитор је умро у 56. години, а откривено је даје имао генетску предиспозицију за болести јетре и био је заражен хепатитисом Б, што је у комбинацији с његовом претераном конзумацијом алкохола могло да доведе до смрти.
Али, генетско објашњење за губитак слуха, од чега је патио од својих средњих двадесетих година, да би 1818. постао функционално глув, није пронађено, пренео је „Јутарњи лист“.

„Иако није могла да се идентификује јасна генетска подлога за Бетовенов губитак слуха, научници упозоравају на то како се такав сценарио не може строго искључити. Али референтни подаци, који су обавезни за тумачење појединачних генома, стално се побољшавају па је могуће да ће Бетовенов геном у будућности открити узроке губитка слуха“, изјавио је др Аксел Шмит са Института за хуману генетику при Универзитетској болници у Бону.

Научници такође нису успели да пронађу генетско објашњење за Лудвигове гастроинтестиналне тегобе, које су га мучиле пред крај живота, али истраживачи кажу да су целијаклија или интолеранција на лактозу на темељу геномских података врло мало вероватни.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала