- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: У Украјини почео нови верски рат

CC BY 4.0 / Aniskov/cropped photo / Почајевска лавра
Почајевска лавра - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући планове Кијева да протера свештенство из Почајевске лавре, у Тернопољкој области, назвала их је „новом етапом у верском рату“.

„Нова фаза верског рата у Украјини коју је покренуо кијевски режим, наравно, неће довести ни до чега доброг. Последице ће бити трагичне“, рекла је она на брифингу у четвртак.

Раније је саветник патријарха московског и целе Русије протојереј Николај Балашов изнео мишљење да ће украјинске власти покушати да одузму канонској Украјинској православној цркви (УПЦ) Почајевску лавру. Истовремено, расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) конкурише за право на њу са гркокатолицима. Ова је још једна лавра која се нашла на удару после Кијево-печерске лавре.

Монаси Кијевске лавре се спремају да напусте манастир

Неки монаси ће напустити Кијевско-печерску лавру, али део њих ће остати тамо до краја, изјавио је раније Спутњику извор близак Кијевско-печерској лаври.
„Неки ће отићи у своја родна места и у друге области Украјине. Они који имају станове у Кијеву ће се разићи по становима, као двадесети и тридесетих година XX века. Биће у кућама, молиће се и чекати. Вероватно ће мали део националиста, којима је све једно каква је црква, остати у лаври и прећи у расколнике. Део монаха који су верни канонској Украјинској православној цркви остаће у лаври до краја“, рекао је извор.
Извор близак Кијевско-печерској лаври је раније навео да је део монаха 20. марта напустио манастир, а да су књиге из библиотеке подељене верницима. Према његовим речима, још увек су у току предавања на Кијевској духовној академији, али се студенти већ пакују.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала