- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Банкарске акције поново нагло пале, инвеститори на опрезу

CC0 / Pixabay / Рецесија
Рецесија - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
Банкарске акције поново су нагло пале, а европски гиганти Дојче банка и УБС са забринутошћу гледају на то што регулатори и централне банке још увек нису обуздали најгори шок за банкарски сектор од светске финансијске кризе 2008. године.
Усред нестабилности тржишта, европски политичари изразили су подршку банкама, а немачки канцелар Олаф Шолц, француски председник Емануел Макрон и шефица Европске централне банке Кристин Лагард данас су тврдили да је систем стабилан, пренео је Ројтерс.
Акције највеће немачке банке изгубиле су петину своје вредности до сада овог месеца, а цена њених петогодишњих кредитних промена (ЦДС), облика осигурања за власнике обвезница, скочила је данас на највиши ниво у четири године, на основу подаци из С&П Маркет Интелиџенс.
Индикатори стреса и даље су присутни на финансијском тржишту, рачунајући и пад евра у односу на долар, смањење приноса на обвезнице и раст трошкова осигурања од неплаћања банака, упркос напорима креатора политике широм света да увере инвеститоре у супротно.
"Основно расположење се и даље своди на опрез и у овом окружењу нико не жели да улази у ризик за викенд", рекао је аналитичар Норди Јан фон Герих.
Истакао је да је ситуација веома променљива и прерано је рећи да ће се ствари смирити.
Додатни дуг првог реда (АТ1) европских банака, тржиште од 275 милијарди долара које је стављено у центар пажње инвеститора током спасавања Креди Суис АГ, такође је било под додатним притиском продаје.
"Догађаји на тржишту АТ1 значе да је већина европских банака у овом тренутку подстакнута да издаје обичан власнички капитал, што је разводњавање за акционаре, а такође и разлог зашто се банкарске акције ресетују на ниже", рекао је шеф стратегије капитала у компанији Сако Банка Петер Гарнри.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала