- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Баштина западне „демократије“: Помен у Москви за жртве НАТО агресије на Југославију /видео, фото/

© Sputnik / Николина ТеслаМолитва у храму Светих апостола Петра и Павла у Москви у знак сећања на страдале у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године
Молитва у храму Светих апостола Петра и Павла у Москви у знак сећања на страдале у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
У православном храму Светих апостола Петра и Павла у Москви одржана је молитва у знак сећања на страдале у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године.
Представници српске дијаспоре у Москви али и велики број Руса дошао је у храм на службу Божју коју је служио епископ моравички Антоније у помен жртвама НАТО бомбардовања Србије, односно тадашње СРЈ.

Велики осећај неправде

Како каже за Спутњик српски студент из Москве Александар Арамбашић, дан почетка бомбардовања се памти и обележава због великог осећаја неправде која преовладава у колективној свести грађана Србије.
„Једну малу земљу, деценијама мучену ратовима и међународним санкцијама, напала је тада најјача војна коалиција. По главама недужних људи падале су бомбе 78 дана“, с тугом подсећа саговорник Спутњика.
Према речима Милана Стеванова, на данашњи дан, српски народ раме уз раме са руским народом обележава овај трагичан датум како би сачувао од заборава све невине жртве које су страдале током НАТО бомбардовања.
„Они су се тада окомили на наш недужни народ. Над Србима су вршили нехумане експерименте у виду испробавања оружја. Убијали су и сејали смрт на територији наше земље. Никада не смемо заборавити како су се понели према нама“, наглашава Стеванов.

Врхунац демонизације Срба

Како каже Арамбашић, агресија НАТО је била врхунац демонизације Срба, а притом је извршена без сагласности Савета безбедности УН. Чланице НАТО су, сматра и Стеванов, одлучиле да изврше агресију на српски народ јер Србија није хтела да поклекне пред окупаторима.
„Наша земља је била самостална и независна од утицаја тадашњег светског хегемона – Сједињених Америчких Држава. Колективни Запад је тада показао своје право лице, ту наводну демократију и хуманост која се темељи на убијању невиних људи”, каже наш саговорник.

Нећемо опростити, нећемо заборавити

У злочиначкој агресији НАТО на СР Југославију, подсећа Стеванов, погинуло је 2500 цивила, укључујући жене и децу.
„Ни дан данас се не зна тачан број погинуле деце. Симбол њихове погибије је трогодишња Милица Ракић која је свирепо убијена током НАТО агресије. Пред овом малом девојчицом је био цео живот. Међутим, живот су јој одузели злочинци који су бомбардовали Србију осиромашеним уранијумом и касетним бомбама. За њих је током илегалних ратних дејстава све био војни циљ – од болница, породилишта, мостова, до возова и цивила“, с горчином примећује саговорник Спутњика.
Поред живота недужног цивилног становништва које „никада нећемо опростити ни заборавити“, Стеванов подсећа да је НАТО Србији нанео невероватно велику материјалну штету. О томе говори порушена зграда Генералштаба у Београду која представља „баштину“ западне демократије.
Како каже за Спутњик Србин из Москве Слађан Милошевић, ова зграда није реновирана. Остављена је да подсећа будућа поколења на НАТО агресију на Србију. Међутим, осим уништавања инфраструктуре, према речима нашег саговорника, уништена је и животна средина.
И зато, према речима Стеванова, српски народ никада неће опростити ни заборавити НАТО агресију на Србију.
„Преко неких ствари се не може прећи. Ми не заборављамо кроз коју муку и патњу је прошао наш народ. А опет, и поред свег тог страдања, бомбардовања и ратова, Србија је опстала. Наш народ је доказао да је сложан, као и да има своје достојанство и државотворност“, наглашава наш саговорник.
Помену у московском храму Светих апостола Петра и Павла Треба присуствовали су и представници Амбасаде Србије у Русији на челу са амбасадором Момчилом Бабићем, као и амбасадор Босне и Херцеговине у Русији Жељко Самарџија. На крају догађаја, положено је цвеће у порти цркве у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања.
Подсетимо, за 78 дана ваздушних удара НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, те 1999. погинуло је око 2.500 цивила и више од хиљаду војника и полицајаца. Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана. Агресија је трајала до 9. јуна 1999.године, када је потписан Кумановски споразум.
Државна церемонија обележавања 24. годишњице почетка НАТО бомбардовања - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
СРБИЈА
24 године од НАТО агресије: Централна манифестација Дана сећања на жртве бомбардовања /видео/
СРБИЈА
Како су НАТО бомбе градиле – улице смрти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала