- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовићу веће шансе у другом кругу, права борба тек на парламентарним изборима

© AP Photo / Risto BozovicЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
У други круг предсједничких избора у Црној Гори 2. априла кандидат Европе сад Јаков Милатовић улази са највише шансе за побједу будући да су му подршку дали представници осталих парламентарних и ванпарламентарних странака које су противници ДПС-а и његовог лидера Мила Ђукановића.
Права борба, међутим, тек предстоји на парламентарним изборима у јуну. Андрија Мандић (ДФ), Алекса Бечић (Демократе), Дритан Абазовић (УРА), као и представници осталих парламентарних и ванпарламентарних странака, које су противници Мила Ђукановића, позвале су присталице да у другом кругу предсједничких избора глас дају Јакову Милатовићу, кандидату Европе сад, у дуелу са актуелним предсједником државе и ДПС-а.
Први круг предсједничких избора у Црној Гори потврдио да је 60 одсто гласача дало подршку оним кандидатима коју су против режима Мила Ђукановића, који је упрвом кругу добио 35 одсто подршке.
Аналитичари се слажу да Милатовић има велике шансе да у другом кругу порази Мила Ђукановића и постане нови предсједник Црне Горе, иако је актуелни шеф државе у првом кругу добио 35 одсто гласова, а Милатовић око 29 одсто.
Аналитичар Предраг Дрецун за Спутњик каже да се не може очекивати да баш сви гласачи појединих странака, чији су лидери позвали да гласају Милатовића, испоштују то, али вјерује да ће кандидат Покрета Европа сад имати довољно подршке и постати нови предсједник Црне Горе.

Милатовић има капцитет за синергију

„Нијесам чуо да је иједан лидер неке партије до сада позвао да се у у другом кругу гласа за Мила Ђукановића, што значи да је он осуђен на подршку и гласове његових традиционалних политичких партнера, једноставно има низак коалициони капацитет и лимитирано је његово бирачко тијело. Однос оних који су против Ђукановића и за њега је 60 према 40 одсто, против режима шефа ДПС-а. Не знам да ли ће у тим процентима бити и однос гласова за Милатовића у другом кругу, остаје да се види”, наводи Дрецун уз оцјену да је Милатовић веома билизу побједи.
Наш саговорник вјерује да је од сва три кандидата партија које су против Ђукановића, Јаков Милатовић најбоље и најсигурније рјешење за побједу против шефа режима.
“Милатовић има капацитета да напрви најбољи синергетски ефекат, представник је модерне Црне Горе, припада генерацијама младих људи који јесу гласали за независност државе, али је уједно и вјерник Митрополије црногорско приморске. Што је основа за једно суштинско и мирно помирење Црне Горе унутар себе, а не само декларативно. Зато и мислим да на овим изборима, колико год да се Ђукановићев тим трудио да нађе неке нове гласаче, Милатовић ће имати довољно гласова и већу подршку да он побиједи у тој трци”, сматра Дрецун.

Рововска борба за парламентарне изборе

Што се тиче парламентарних избора, они ће бити сасвим другачија прича од предсједничких, мишљења је наш саговорник.
“Несумњиво да сам Ђукановић има вечи политички утицај него његова партија. Он је најавио још да ће бити на челу листе ДПС-а на парламентарним изборима, а да ће се након тога повући са врха партије. То може лако да буде дестимулишуће за гласаче те партије. Што се тиче осталих партија, биће то рововска борба за улазак у парламент”, поручује Дрецун за Спутњик.
Веско Пејак из НВО Алтернативе, која је подржала Милатовића у првом кругу, истиче да је чињеница како је Ђукановић у првом кругу имао предност од пет одсто гласова, али да он нема сада одакле да прибави нову подршку.
Подсјећа да је антиђукановићевска коалиција у првом кругу пређсничких избора имала три јака кандидата Милатовића, Мандића и Бечића, и судећи по резултатима првог круга, и подршку око 60 одсто бирача у Црној Гори.
“Пошто су Мандић и Бечић заједно имали око 30 одсто подршке у првом кругу, па и само позвали да се гласа за Милатовића, очигледно је да он има резреве да повуче, рекао бих до 35 одсто гласова, јер је било и оних гласача који подржавају антиђукановићевску коалицију, али који су били разочарани нападима међу њима и њиховим понашањем, па нијесу изашли на изборе”, тврди Пејак.

Ни дијаспора више не подржава Ђукановића

Иако неки указују да би Ђукановић могао да добије помоћ дијаспоре, Пејак предвиђа да се то овог пута неће десити низ неколико разлога.
“Према информацијама које ми имамо у Алтернативи, слаба је заинтересованост у дијапсори за други круг председничких избора. Из ДПС-а су им понудили да ће им рефундирати трошкове доласка, али не и дати новац унапријед, јер би да контролишу како ко гласа. Друго, и сви из дијаспоре кад би дошли, гласали би да се коначно промијени овај режим - виде и они добро шта је урадио Црној Гори”, каже Пејак.
Због свега наведеног он вјерује да ће Милатовић глатко добити у другом кругу избора. Што се тиче наредних парламенатрних избора, Пејак вјерује да ће то бити жестока предизборна кампања и борба за улазак у парламент, али потпуно другачије од ове предсједничке трке.
“Једноставно, Покрет Европа сад (ПЕС) ће, према предвиђањиам Алтернативе, освојити до 35 одсто гласова, ДПС ће пасти на око 30 одсто гласова, ДФ ће се задржати на 17 или 18 оодсто, Демократе и УРА ће имати по десетак одсто. ПЕС-у ће вјатар у леђа дати и избор Милатовића за предсједника Црне Горе. ПЕС ће имати највише министара, али ће опет бити борба ко ће контролисати сектор безбиједнсоти, у коме мора доћи до промјена. Док га је УРА контролисала двије и по године, никаквих промјена није било. Дакле, вјероватно ће се формирати влада без ДПС-а...” каже Пејак за Спутњик.
Интересантно је мишљење аналитичара у Црној Гори да Покрет Европа сад навјише улази у гласачко тијело ДПС-а: они кадрови владајуће партије, који желе да задрже првилегије, радо прелазе у редове ПЕС-а.
Резултати парламентарних избора даће праву слику о политичкој снази сваког политичког актера у Црној Гори. Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је раписао парламентарне изборе за 11. јуни.
Анкета
Ко ће победити у другом кругу председничких избора у Црној Гори?
Предстојећи избори у Црној Гори били су једна од тема емисије "Од четвртка до четвртка":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала