- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Само НАТО користи муницију са осиромашеним уранијумом: Русија упозорава на непоправљиве последице

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаИспаљивање гранате из артиљерије
Испаљивање гранате из артиљерије - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
Муницију са осиромашеним уранијумом су сада у оружаним конфликтима користиле искључиво земље Северноатлантске алијансе упркос сазнањима да таква врста муниције са собом носи веома тешке последице, изјавио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту при руској војсци Игор Кирилов.
Такође је рекао и да су планови Лондона о испорукама муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву посебно цинични јер су објављени уочи годишњице почетка НАТО бомбардовања СР Југославије када је на ту земљу бачено око 40.000 граната са преко 15 тона те отровне супстанце услед чега степен загађености земљишта и подземних вода уранијумом у Србији захтева стално праћење ради процене потенцијалних ризика.
Он је подсетио да су и НАТО војници, који су учествовали у војним операцијама, били жртве примене муниције са осиромашеним уранијумом и то не само у Југославији, већ и у Ираку где је употребљено чак 300 тона те супстанце.

Русија упозорава на последице

Употреба муниције са осиромашеним уранијумом нанеће непоправљиву штету здрављу војног и цивилног становништва Украјине, али НАТО је упркос томе спреман да је испоручи Кијеву, рекао је Кирилов.

„Приликом удара пројектила са осиромашеним уранијумом формира се покретни врели облак аеросола уранијума-238 и његових оксида који, када дођу у додир са организмом, могу изазвати развој озбиљних патологија“, казао је Кирилов.

Како је истакао, главна опасност од зрачења од осиромашеног уранијума настаје ако у тело уђе у облику прашине.
„Токови алфа зрачења из ситних честица уранијума које су се задржале у горњим и доњим дисајним путевима, плућима и једњаку изазивају развој малигних тумора. Гомилајући се у бубрезима, коштаном ткиву и јетри, уранијумска прашина доводи до промена на унутрашњим органима“, објаснио је генерал.
Такође је додао да једињења осиромашеног уранијума, која остају у тлу, дуго времена носе опасност од негативног утицаја на људе и животну средину.
По његовим речима, у извештају који је 2002. године у Женеви објавила група експерата која је под окриљем Програма УН за животну средину спроводила истраживања на местима која су била мета НАТО бомбардовања у Југославији, забележено је да су „стручњаци били изненађени чињеницом да су након више две године након бомбардовања честице осиромашеног уранијума још увек биле присутне у ваздуху."
Стога је Кирилов упозорио да ће након употребе граната са осиромашеним уранијумом на територији Украјине бити контаминиране значајне засејане површине.
„Осим заражавања сопственог становништва, то ће нанети огромну економску штету агроиндустријском комплексу Украјине, пре свега ратарској и сточарској производњи, што ће срозати сваку врсту извоза пољопривредних производа са територије Украјине деценијама унапред, ако не и вековима“, упозорио је Кирилов.
Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон, поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“, у Украјину такође послати муницију укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Након тога је председник Русије Владимир Путин упозорио да ће Москва бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
РУСИЈА
Питајте Србе: Медведев позвао Украјинце да размисле да ли желе оружје са осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала