Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Када вам кажемо шта су нам црвене линије - немојте са тиме да се играте! /видео/

© Tanjug / JADRANKA ILIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић обратио се на државној церемонији обележавања 24. годишњице почетка НАТО бомбардовања СРЈ у Сомбору. Не желимо било какав сукоб, али чуваћемо нашу земљу, када вам кажемо шта су наше црвене линије, немојте са тим да се играте или ћете добити одговор јуначке Србије, рекао је Вучић.
"24 је година прошло од када је почела агресија на СРЈ. Вечерас нас у Сомбору има после 24 година убедљиво највише. То говори нешто лоше и нешто добро. И управо због тога сам одлучио да вечерас не читам лепо срочене и припремљене говоре, по први пут када вам се обраћам на овај важан дан., већ желим да говорим из срца и оно што мислим. И да не дозволим да ме емоције у потпуности савладају и тиме нанесем неку штету нашем народу и нашој земљи. Пре 24 године коначно је умрло савремено међународно право". казао је Вучић и додао:
"То звучи као неважна бирократска реченица – није, то је много више од тога. Од тада, ништа више што се у свету догађа, не може да буде горе од онога што су они учинили Југославији, која је крива само зато што је желела да буде своја на своме ,даа буде слободна, слободарска и као таква није се допадала оинима који су 89 срушили поредак и изградили онај у коме се само они питају за све. Успели су да растуре много веће земље, и СССР, онда су наставили са Југославијом..."
Вучић је нагласио да је онда на ред дошла Србија.
"Гледао сам насловне стране новина из тог времена, кажу дошло је до сукоба варварства и цивилизације, а онда су отишли корак даље и рекли идемо да победимо те Србе, те варваре, зато што тиме спречавамо геноцид. Углавном смо се трудили да сакривамо ту њихову аргументацију. Хајде да видимо шта је истинито", рекао је председник Србије
Кад говорите о геноциду, оно што је у њему као најтежем кривичном делу битно је да имате намеру да уништите неку нацију или верску групу., објаснио је он.
"Нико никада тако нешто није рекао, измислили су све. Како можете да спречавате покушај геноцида, или га је било или није, а није га никада било. Лагали сте. Кажете да сте напали суверену и слободну замљу због хуманитарне катастрофе. Нисте ви спречавали хуманитарну катастрофу, већ сте наоружавали побуњеничке групе у сувереној земљи, која ни својим малим прстом није крочила на територију друге земље. А када сте видели да за то не можете да добијете формално-правно оправдање и одобрење СБ УН, онда сте рекли - због чега нам је он потребан, шта ће нам право, шта ће нам правда, ми ћемо то сами, ми смо сами у свету. Скупиће се нас 19. 19 великих, најјачих, најмоћнијх и напашћемо ту једну малу, слободну и слободарску Србију. Научићемо памети те Србе и остале грађане који у њој живе. Научићемо их памети једном заувек", казао је Вучић и нагласио:
"24 године су прошле, кидали сте нам делове територије, убили 79 деце, 2500 људи, не само цивила, већ војника и полицајаца, ко сте ви да убијате наше војнике и полицајце који су на својој земљи".
Вучић је истакао да нисмо само ми страдали - страдали су и други народи око нас.

"Слушајући Маријану Паскаш (ћерку заставника Радована Медића, прве жртве НАТО агресије), трудио сам се да не пустим сузу. Само сам замишљао да ја морам да јавим нечијем детету да му је отац страдао. И зато се трудимо да сачувамо мир. Није ми нико помутио разум нити помрачио памет. Нисам постао никакав бедни издајник, и то да ми говоре они који су проводили наредбе оних који су проводили агресију, називали је кампања, а не агресија против слободне земље. Моје је да кроз иглене уши провучем нашу земљу у ова сулуда времена у којима нико о миру не говори, у којима је реч мир забрањена, дозвољена је само реч победа над оним другим. Да сачувамо нашу земљу, и Гогијеву и Маријанину децу, малог Илију, свако наше дете, ма где да живи".

Председник Србије је потом нагласио: "Да им дамо земљу на тацни и да им дамо оправдање за све злочине које су починили, нећемо никада".
© Tanjug / JADRANKA ILIĆПредседник Србије Александар Вучић на државној церемонији обележавања 24. годишњице почетка НАТО бомбардовања СРЈ у Сомбору.
Председник Србије Александар Вучић на државној церемонији обележавања 24. годишњице почетка НАТО бомбардовања СРЈ у Сомбору. - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
Председник Србије Александар Вучић на државној церемонији обележавања 24. годишњице почетка НАТО бомбардовања СРЈ у Сомбору.
Додао је да сматра да је наша обавеза да покушамо да опростимо.
"Заборавити можемо само ако нас не буде. Нема оправдања за то, нису они спречавали хуманитарну катастрофу, из два разлога су повели агресију, да покажу ми смо најјачи, само ми постојимо, а други да нам отму Косово и Метохију. Немојте да нам причају приче, данас је на КиМ више Албанаца него тада, а Срба три пута мање. И баш их брига што нема Срба у Приштини, Пећи, Призрену... Не тиче их се, само је важно да добију оправдање за све оно што су учинили против нашег народа. Ово говорим да сви ону могу да чују, ако им кажете гледамо у будућност, али хаде мало поштовања за ову земљу. Биће га, тобоже, само онда када се у потпуности предамо и признамо да смо криви што су нас убијали. Да је Радован Медић крив, да је Милица Ракић колатерална штета, мала Бојана из Куршумлије или Сања из Варварина. Али нису они, колатерална штета човечанства сте ви зликовци који сте убијали људе и децу. Људи су се овде окупили да кажу - рушили сте нас, ломили сте нам и кичму и врат и народ, убијали сте нам народ и децу, нисте нас убили, живеће овај народ и земља Србија, нећете је срушити и сломити", поручио је Вучић.
Он је подсетио да је мађарски премијер Виктор Орбан „спречио њихове покушаје да нас копнено нападну преко Мађарске“
„Планирали су црну судбину за наш народ. А ми смо почели да се опорављамо. Пре само 12 година нисмо смели да однесемо венац 24. марта, реч нисмо смели да кажемо, да ово назовемо агресијом, иако је по свим нормама међународног права извршена агресија против наше земље. Наша земља више није на зачељу у региону, расте, гради највише ауто-путева, технолошких центара, има најмању стопу незапослености, али наша земља почела је да се сећа. Обележавамо страдање нашег народа у Јасеновцу, на Кошарама, у НАТО агресији, заједнички смо установили датум српског јединства...“, казао је Вучић.
Председник Србије рекао је да „шта год било, умемо да учинимо да увек будемо заједно, али и са свима другима који желе да живе са нама у миру“.
„Пред нама је тежак период, људи мисле да претерујем. Је ли могао ко да ће да помисли да ће да буде гоњен један од лидера једне од највећих земаља света у неком Хагу. Свашта се надвило над светом, и над овим нашим делом, где мисли да је прилика да коначно заврше са нама, да издамо то оправдање за све оно што је против нашег народа направљено. А наше је да се јединствено боримо за нашу земљу, да оранице доносе бољи плод, да имамо више деце, да чувамо своју земљу, да чувамо наш Устав...“, додао је Вучић.
Он је подсетио да „у 20. веку нема рата који кроз нашу земљу није прошао, нема куће која није изгубила дете, родитеља“.
„Дајте да покушамо да сачувамо мир, не дајући ни срце ни душу, ни кичму, ни главу, ни руку ни ногу наше земље и нашег народа“, истакао је председник Србије.
Вучић је рекао да „нисмо више онако мали и онако лак плен као 1999.“
„Али довољно смо паметни да и даље видимо колика би сила кренула на једну слободарску земљу, само да докажу да су били у праву. То не смемо да допустимо, морамо да растемо да се развијамо, да нам војска напредује, да буде одвраћајући фактор. Да гледамо да сачувамо оно што је наше, а да никада не пожелимо оно што је туђе“, додао је председник Србије.
Он је подвукао како је „видео да су представници Квинте и Приштине сагласни да су радили дивне и праведне ствари“. „Говорите ми да сам човек прошлости, да сте ви људи будућности, лепо вам је друштво, лепо сте се то договорили. Али како да још не сломисте један мали народ, који је и даље непокорен и који никада нећете покорити. Како да тај мали народ не види да је крив што сте убили Милицу Ракић и Радована Медића. Неће бити да смо глупи, можда ми боље разумемо. Не желимо било какав сукоб, али чуваћемо нашу земљу, када вам кажемо шта су наше црвене линије, немојте са тим да се играте или ћете добити одговор јуначке Србије. Не дамо Србију, не дамо вам нашу децу и никада их нећемо заборавити“, закључио је Вучић.
Државна церемонија обележавања 24. годишњице почетка НАТО бомбардовања - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
СРБИЈА
24 године од НАТО агресије: Централна манифестација Дана сећања на жртве бомбардовања /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала