- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасадори „ударили у зид“: Српска јасно показала црвене линије Америци и Великој Британији

© AP Photo / Radivoje PavicicОбележавање дана Републике Српске у Бањалуци
Обележавање дана Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Одлуком Владе о прекиду дипломатских односа са америчким и британским дипломатама у БиХ, Република Српска је показала где су црвене линије и да је субјект међународних политичких односа, сматра професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Влада Републике Српске усвојила је Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у Босни и Херцеговини због антидејтонског деловања.

Прекид дипломатских односа са Британијом и Америком

Република Српска присиљена је да прекине сарадњу са дипломатама обе амбасаде и с тим у вези тражи од институција Републике Српске, представника у заједничким институцијама на нивоу БиХ, органа локалне самоуправе као и других јавних органа да не сарађују са амбасадама САД и Велике Британије.
Влада Републике Српске је уверена да овакво деловање амбасада САД и Велике Британије није у складу са званичним политикама тих земаља према БиХ и заузела је став да прекид сарадње траје све док амбасаде САД и Велике Британије не прекину праксу мешања у унутрашње ствари у БиХ.
Влада ће Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског деловања и закључак доставити Народној скупштини Републике Српске.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је влада Републике Српске одлучила да представници РС прекидају односе са представницима амбасада САД и Британије, јер подржавају нелегитимно изабране иностране представнике у БиХ.

Црвене линије Републике Српске

Незадовољство према англосаксонском блоку дуго се акумулира у Републици Срској, јер чињеница је да врше много притисака у корист бошњачке стране, каже за Спутњик професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
„Посебно у последњих неколико година код свих пресуда Уставног суда БиХ који, практично доноси нове уставно-правне норме и на одређен начин кажњава Републику Српску. Дошло се до зида кад је постављено питање имовине Републике Српске и ту је постављена црвена линија, јер имовина по Дејтонском споразуму припада ентитетима. Показало се да је ова одлука донесена јер ниједан дијалог није довео до резултата“.
Влада Републике Српске у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
РЕГИОН
Влада Републике Српске усвојила одлуку о прекиду контаката са амбасадама Британије и САД у БиХ
Без обзира што Република Српска нема овлашћења по Бечкој конвенцији о дипломатским односима, одлуком Владе је показала да је унела део своје државности у Дејтонски споразум, односно у босански устав и да је субјект међународних политичких односа.
„Једна од последица могла би бити Декларација о независности, што је исход ког се на Западу страшно боје. Тешко да ће то моћи у пракси лако да се спроведе, али то би остало историјска чињеница и извор сталне нестабилности у БиХ. Мислим да би далеко боље било да се неке ствари реше дискусијом и да се односи у БиХ сведу на ону меру како је то изворни Дејтонски мировни споразум предвидео“.

Реакције амбасада – двоструки стандарди

Америчка амбасада у Сарајеву оценила је да одлука Владе представља „још један корак на опасном путу ког је изабрао председник Републике Српске Милорад Додик“, а то је, како се наводи, „пут изолације и ауторитарне владавине“
„Све непредвидљивије одлуке Милорада Додика штете интересима и репутацији Републике Српске“, саопштила је Амбасада Велике Британије у Сарајеву, уз напомену да само држава БиХ има надлежност да доноси одлуке о дипломатским односима земље.
Шолаја сматра да су амбасаде поновиле само један низ уобичајених формулација који се и раније могао чути у сличним приликама, где се кроз дипломатски језик изражава противљење али и оставља могућност за комуникацију.
„Реакције на ову одлуку указују и на двоструке стандарде којима се британски и амерички, али и неки други дипломатски представници служе у реализацијама политика својих земаља, често подржавајући одлуке противне интересима Републике Српске и то на један недипломатски начин“, закључио је Шолаја.
Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
РЕГИОН
Додик: Република Српска ће прогласити самосталност уколико Шмит наметне закон о имовини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала