- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка подигла оптужницу против Руса: Оптужен да је шпијунирао за Москву

CC0 / Pxhere / Лисице
Лисице - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Америчке власти саопштиле су да је подигнута оптужница против руског држављанина Сергеја Черкасова који се тренутно налази у притвору у Бразилу, због шпијунирања за руску обавештајну службу и умешаности у кривична дела у САД у вези са малверзацијама са визама и банковним преварама.
У објављеној оптужници се наводи да је Черкасов дошао у Бразил 2010. године са руским пасошем и да је наводно почео да делује као илегални агент 2012. користећи име Фереира. Након тога је 2018. године прешао у САД након што је уписао постдипломске студије на универзитету у Колумбији.
Черкасов је такође, како се истиче у америчкој оптужници, наводно слао информације о спољној политици САД руским обавештајним службама 2021. и 2022. године, пренео је ТАС С.
Такође се наводи и да је Черкасов покушао да се запосли у Међународном кривичном суду у Хагу 2022. године, али му је забрањен улазак у Холандију.
Иначе, Черкасов је ухапшен у априлу 2022. године у Бразилу под оптужбом за превару која је, како се наводи, проистекла из његовог коришћења лажног идентитета, а у јулу те године осуђен је на 15 година затвора због преваре.
Припадник Федералне службе безбедности Русије  - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2023
РУСИЈА
ФСБ: Против америчког држављанина покренут кривични поступак због шпијунаже
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала