- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Брисел пристао на захтев Берлина, шта ће рећи Париз

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Европска комисија (ЕК) и Немачка најавиле су јутрос договор који ће омогућити наставак продаје аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем који раде искључиво на синтетичка е-горива чак и након што ступи на снагу закон који налаже политику продаје само аутомобила без емисија загађења од 2035. године.
„Постигли смо споразум са Немачком о будућој употреби е-горива у аутомобилима“, написао је на Твитеру шеф Зеленог договора Европске комисије Франс Тимерманс, потврђујући да је споразум постигнут.
Тимерманс је навео да ће ЕК брзо предузети правне кораке потребне да се необавезујући анекс прикључи закону.
То ће омогућити заобилазни поступак за коришћење нових возила на е-горива, која емитују нешто угљен-диоксида, која ће се продавати после 2035. године, пренео је Политико.
Како се наводи, ЕК се сагласила да уведе нову категорију за возила која раде на е-горива унутар постојећег Еуро 6 аутомобилског правилника, а да затим то интегрише у спорни закон о стандардима за емисију угљен-диоксида који налаже да поступно укидање буде завршено 2035. године.
„Желимо да се процес заврши до јесени 2024.“, саопштило је немачко министарство саобраћаја којим управља Странка слободних демократа.
Та партија је желела да за е-горива, која теоретски могу да буду неутрална у вези са емитовањем угљен-диоксида, али која, у ствари, и даље емитују загађења из ауспуха, буде пронађена тзв. рупа у закону.
То питање је доминирало дискусијама на маргинама овонедељног самита лидера ЕУ у Бриселу, али је договор постигнут тек у 21 сат у петак.
Суштина застоја била је у томе што је Немачка захтевала обавезујућу правну формулацију која би обезбедила да Комисија пронађе начин да спроведе своје захтеве, чак и у случају да Европски парламент или судови одлуче да блокирају било какве измене или правне анексе закона о нултим емисијама за 2035.
Споразум значи да је Немачка у последњем тренутку одустала од противљења закону о забрани мотора са унутрашњим сагоревањем за аутомобиле.
Како је најављено, споразум би могао да буде потписан у уторак на састанку министара енергетике ЕУ.
Ово питање било је предмет спора у ЕУ, где су се издвојиле две струје, она која је подржавала немачки захтев, у којој су били и Италија, Пољска, Чешка, и друга која је тражила стриктно поштовање агенде 2035, на челу са Француском, а подржавале су је Шпанија, Белгија, Шведска, Данска, Ирска и Холандија.
Авенија Шанзелизе и Тријумфална капија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
СВЕТ
„Француска је спремна да се бори против Немачке“: Отворена два фронта у ЕУ због „агенде 2035.“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала