- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарска политичарка: Ја не бих хапсила Путина – историја ће пресудити ко је био агресор

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Лидерка Бугарске социјалистичке партије, бивша министарка економије Корнелија Нинова изјавила је да не би хапсила руског председника Владимира Путина на територији Бугарске по налогу Међународног кривичног суда.
Како је Нинова казала за телевизију „Нова“, Бугарска социјалистичка партија не даје оцене на тему тога „да ли је Путин ратни злочинац“. Она је истакла да њена странка не даје оцене другима и не етикетира их.
На опаску водитељке о односу Русије према украјинској деци и „депортовању“, политичарка је апеловала да се прво сачекају докази.
„Да, чујем. Чујем сву ту пропаганду о 'депортовању'. У овом моменту та вест из медија је пропаганда. Кад се нешто докаже онда ћемо озбиљно разговарати. И апсолутно је сувишно разговарати о томе ко је агресор, ко је напао. Историја ће судити о томе. Чујем да ми треба да станемо на исправну страну историје. А која страна је исправна? Ко ће то рећи?“, упитала је она.
Нинова је такође изразила огорченост због предлога да се демонтирају споменици совјетским војницима у Софији и Пловдиву.

„Зар је исправно уништавати споменике? Испоручивање још више оружја значи наставак рата, наставак страдања људи, наставак економске и енергетске кризе и још више сиромаштва за европске и бугарски народ“, поручила је Нинова.

Бугарска не жели да постане страна у актуелном сукобу између Русије и Украјине, те да се залаже за дипломатско решење конфликта, укључујући посредничку улогу њене земље, додала је она.
Такође је подсетила да социјалисти званично осуђују акције Русије против Украјине и да позивају на прекид борбених дејстава. Оцењујући приче о томе да се „председник Русије неће ограничити само на Украјину, него да ће кренути на Молдавију и Румунију“, политичарка је казала да је то „апсолутна пропаганда“.
Међународни кривични суд у Хагу 17. марта издао је налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце. Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
РУСИЈА
Медведев упозорио: Хапшење Путина би било равно објави рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала