- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Гутереш: Вода треба да буде у центру глобалне агенде, потребни и алтернативни системи исхране

CC0 / Pixabay / Чаша воде
Чаша воде - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је на конференцији светске организације да вода, као најдрагоценије опште добро човечанства, уједињује цео свет и да због тога треба да буде у центру глобалне политичке агенде.
Обезбеђивање снабдевања водом представља основно људско право, напоменуо је Гутереш на конференцији о водама на средини Декаде акције за воду, напомињући да је циљ одржива и правична будућност у снабдевању за све људе на планети.
Гутереш је указао да питање воде пролази кроз низ глобалних изазова, наводећи да она представља најважнији ресурс који омогућава одрживи развој, борбу против сиромаштва, подршку прехрамбеним системима, отварање нових радних места и напредак.
Све наде човечанства за будућност зависе, на неки начин, од зацртаног новог курса заснованог на научној пракси који ће оживети Агенду акције за воду, истакао је Гутереш.
Према његовим речима, потребан је развој нових, алтернативних система исхране да би се смањила садашња неодржива употреба воде у производњи хране и пољопривреди, објављено је на сајту УН.
Потребно је сачинити и применити нови глобални информациони систем о водама који ће одредити планове и приоритете до 2030. године, нагласио је Гутереш.
Према његовим речима, треба интегрисано приступити питањима вода, екосистема и климе да би се смањиле емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште.
Гутереш је рекао да се разматра и именовање специјалног изасланика УН за воду, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала