- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Крај бума немачког тржишта некретнина

CC0 / Pixabay / Берлин
Берлин - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Станови и куће за једну или две породице су у последњем кварталу појефтинили за 3,6 одсто, највише у последњих 16 година, саопштио је немачки завод за статистику.
Пад је, са минусом од пет одсто, био још израженији у поређењу са претходним кварталом, преносе немачки медији.
Упоредива промена последњи пут је забележена у првом кварталу 2007. У претходних годину дана станови су тада појефтинили 3,8 одсто, наводе статистичари.
"Кључни фактор је посустала тражња. Купци су уздржанији због повећаних трошкова финансирања и континуирано снажне инфлације", саопштио је завод.
Кредити су поскупели јер је Европска централна банка, обрачунавајући се са инфлацијом, од летос знатно подигла основне каматне стопе, што се прелило и на комерцијалне банкарске позајмице.
Упркос повлачењу цена у последњем тромесечју, после раста у прва три квартала станови и куће су на крају 2022. били скупљи 5,3 одсто него 12 месеци раније.
Претходне године, станови и породичне куће су поскупели за просечних 11,5 одсто, највише од почетка праћења 2000.
Некретнине су у последња три месеца прошле године углавном појефтиниле и у градовима и у руралним областима, станови мање од породичних кућа.
У великим немачким градовима - Берлину, Хамбургу, Минхену, Келну, Франкфурту, Штутгарту и Диселдорфу - куће за једну или две породице су просечно појефтиниле 2,9, а станови 1,6 одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала