- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кримска грозница, куга, корона: Шта је показала истрага о био-лабораторијама на територији Украјине

© Flickr / Maryland National GuardБиолошко оружје
Биолошко оружје - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Русија је покренула истрагу о био-лабораторијама на територији Украјине која је потврдила да су под маском научног рада деловали војни објекти САД и НАТО. Према речима војних експерата, Американци су овде од смртоносних вируса развијали биолошко оружје против цивилног становништва и војске својих геополитичких противника.
Како је изјавила потпредседница Државне думе и копреседавајућа комисије за истраживање активности биолошких лабораторија Ирина Јарова, у овим војним објектима Министарство одбране Сједињених Држава се бавило одређеним биолошким агенсима, истражујући њихову патогеност и могућу примену.
Према речима Јарове, у глобални план ширења војно-биолошке активности у друге земље нису умешани само Пентагон и америчке обавештајне службе, већ и с њима повезане корпорације.
„У САД је формирано око 400 лабораторија двоструке намене а добијени резултати током истраживања омогућавају Американцима да управљају и обликују ширење епидемија“, додала је она.
Уз то, Вашингтон је, како каже Јарова, одувек видео „посебан геополитички интерес у стварању разних структура на територији Украјине“.

Биолошко оружје против становника геополитичких противника

Како каже за Спутњик руски војни експерт и бивши члан Комисије за биолошко оружје при Уједињеним нацијама Игор Никулин, истрага је показала да су Американци у војним објектима развијали биолошко оружје, односно смртоносне биолошке агенсе који су опасни по здравље становника њихових геополитичких противника, међу којима су Русија и Кина.
„Русија је, са свих страна, дуж читаве јужне границе окружена овим лабораторијама. Кина, Иран, Венецуела и Србија – такође. Односно, на местима где се налазе војне базе Сједињених Америчких Држава постоје и војне биолошке лабораторије. И све државе које Американци сматрају геополитичким противницима прве се налазе на удару“, упозорава саговорник Спутњика.
Према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, Сједињене Државе у овим војним објектима развијале су биолошко оружје против цивилног становништва и непријатељске војске свог геополитичког противника.
„Године 2008. америчка истраживачка организација „Ренд Корпорејшн“ издала је извештај о перспективним врстама оружја, међу којима је биолошко оружје издвојено као најперспективније. Ова врста оружја не захтева потрошњу муниције и може да се употреби против цивилног становништва и непријатељске војске. А онда, ако се и кад такво оружје употреби, појави се пандемија. Медицински радници и доктори не стижу да помогну свима. Људи масовно умиру. Држава слаби. Слаби одбрамбена способност земље. И тако долази до освајања земље на коју су бацили око. Наравно, у зависности од тога да ли је циљ да се територија те државе освоји без становништва или са делом становника који се увелико не могу одупрети“, објашњава наш саговорник.

Делује на одређену етничку групу

Американци су, како каже Леонков, давних дана донели закон који забрањује спровођење опасних хемијско-биолошких истраживања на територији Сједињених Америчких Држава. Због тога је у свету отворено више од триста разних биолабораторија. По документима, оне су биле приватне. Међутим, њих је штитио амерички Стејт департамент.
„Односно, биолабораторије су представљане као дипломатски објекти. Међутим, неовлашћеним лицима и члановима владе било које земље улазак је био забрањен. И око тридесет оваквих лабораторија отворено је на територији Украјине. Наша земља је успела да истражи неке од њих и прикупи доказе. Испоставило се да су се тамо вршила биолошка истраживања са опасним патогенима који изазивају вирусна и бактериолошка обољења. И није искључено да су Американци спроводили истраживања узимајући генетски материјал од становништва Украјине“, констатује наш саговорник.
Према његовим речима, очигледно је да су Американци на територији Украјине развијали биолошко оружје које делује на одређену етничку групу.
„Пошто су нам Украјинци, као и Белоруси близак народ, то значи да се не искључује могућност да се оружје развијало против становника Русије“, сматра Леонков.
Са овом оценом слаже се и Никулин. Међутим, према његовим речима, у овим војним објектима Американци су развијали разне врсте вируса: од куге, тулеремије, до кримске грознице и вируса корона.
И током развијања биолошког оружја у војним објектима у Украјини, како каже Никулин, они су своје експерименте испробавали на људима, животињама и биљкама.
„Све је ово финансирао Пентагон. Тамо су радили Американци који су имали дипломатске пасоше“, наглашава стручњак.
Осим њих, према речима Леонкова, у војним објектима на биолошком оружју радили су и страни стручњаци.
„Није искључено да су тестирања вршена на грађанима Украјине којима су могли обећати финансијску награду. И није искључено да је Служба безбедности Украјине након смрти многих од њих који нису схватили у шта се добровољно упуштају, запретила њиховим породицама да нигде ништа не пријављују“, уверен је експерт.

Хоће ли ико одговарати

На питање да ли ће захваљујући истрази и доказима које је прикупила Русија Сједињене Америчке Државе и земље-чланице НАТО једном морати да одговарају за прављење биолабораторија по свету, па и за ове на територији Украјине, руски војни историчар Јуриј Кнутов каже да је тако нешто тешко изводљиво.
„Организација УН се налази на територији Сједињених Америчких Држава. И америчка влада има могућност да изврши притисак на многе земље, укључујући и оне државе које би заиста могле да осуде политику САД. Међутим, Русија и Кина активно прикупљају доказе о америчким биолабораторијама. Пекинг чак захтева од Савета безбедности детаљну истрагу, посебно о развоју вируса корона јер постоји информација да је првобитно развијен у једној из лабораторија Пентагона у Сједињеним Државама“, објашњава стручњак.
Леонков дотле сматра да ће Американци кад-тад одговарати за ово што раде.
„Пошто униполарни свет полако нестаје, мислим да ће сви злочини које су починили у 20. и 21. веку бити размотрени, те да Американци бити позвани на одговорност“, наглашава стручњак.
Парламентарна комисија Федералне скупштине Русије за истраживање околности повезаних са стварањем биолошких лабораторија америчких специјалиста на територији Украјине организована је на иницијативу Државне думе. Састоји се од 14 посланика и 14 сенатора. Припремљен је завршни извештај који је једногласно усвојен.
Савет Федерације и Државна дума претходно су припремили заједничку поруку у којој су позвали законодавце из више земаља света да траже податке од америчког Конгреса о раду америчких биолошких лабораторија у другим државама.
Подсетимо, почетком марта прошле године, Министарство одбране Русије је објавило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад 46 биолошких лабораторија у Украјини које су учествовале у америчком војно-биолошком програму. Према речима начелника руских АБХ јединица Игора Кирилова, један од приоритетних задатака украјинских лабораторија било је сакупљање и слање у САД сојева опасних инфективних болести - колере, антракса и других. Притом кретање патогена није било под контролом Свестске здравстене организације нити других међународних институција, а различити биолошки агенси и препарати тестирани су и на украјинским војницима, сиромашним грађанима и пацијентима психијатријских болница. По мишљењу руске стране, САД су, кријуц́и се иза научног рада, бавиле разрадом биолошког оружја у Украјини.
Према подацима Министарства одбране добијеним од украјинских радника, трагови активности САД су делимично уништени на дан почетка руске војне операције, а многи патогени су изнети из Украјине. На то индиректно указују и речи заменика америчког дражвног секретара Викторије Нуланд која је на саслушању у спољнополитичком одбору америчког Сената 8. Марта 2022. потврдила да су се у Украјини налазили биолошки објекти у којима су вршена истраживања у области биолошке безбедности и изразила забринутост због могуц́ности да ти материјали падну у руке руске војске.
Према подацима кинеског Министарства спољних послова, 336 биолошких лабораторија у тридесет земаља света налази се под контролом војног ресора Сједињених Држава.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
РУСИЈА
Руска Дума: Под маском биолабораторија у Украјини су се скривале базе НАТО-а
Лаборант тестира узорке вируса корона у лабораторији у кинеском Вухану - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
СВЕТ
Забринутост у Италији: Шта близу Трста раде лабораторије попут оних у Украјини и Вухану
Члан јединице америчке војске испред знака Пентагона - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Москва: Ширење нових, снажнијих патогена из биолабораторија САД – претња по цео свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала