Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На овој апликацији не могу да вас шпијунирају, а можете да читате нецензурисане вести

© Sputnik / Лола Ђорђевић / Телеграм Телеграм
Телеграм  - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Претходних година мобилни телефони су „добили уши“. Армије ИТ стручњака и агената безбедносних служби, труде се кроз напредне програме да ухвате сваку сумњиву реч, локацију или шифровану поруку. Кроз дигитално сито, „чешљају“ се разговори и поруке. На мети су сви људи – од пастира до научника, од домаћица до војника. Како заштити приватност?
Од пре две године, у Србији, на тржишту напредних апликација за комуникацију, прави хит је „Телеграм“. Оно што „Телеграм“ издваја од конкуренције јесте то што је тренутно најбржи и најсигурнији јавни канал за дописивање. Поред тога, ова платформа нуди могућност пласирања објава, попут других популарних друштвених мрежа. У ери тврде цензуре, која се спроводи на западним сервисима, "Телеграм" је отворио врата да се чује и реч друге стране. Руски медији су забрањени у највећем броју европских држава. Спутњик Србија, преко Телеграм канала може да се прати широм планете – „ми говоримо оно што други прећуткују“.

Најбржа и најсигурнија јавна апликација

Од почетка Специјалне операције, ову платформу је инсталирало више од милијарду људи. Апликација користи МТПрото протокол, и компанија која стоји иза апликације тврди да је Телеграм тренутно најбржа и најсигурнија јавна апликација.
„Приватност сваког човека је светиња. Поред жеље да сачува свој разговор, корисници желе да дођу и до информација које нису филтриране. У данашњем свету, где имамо доста цензуре, обичан корисник тражи могућност слободе говора“, каже Александар Ковачевић, ИТ стручњак.
© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаАпликација Телеграма на екрану мобилног телефона
Апликација Телеграма на екрану мобилног телефона - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Апликација Телеграма на екрану мобилног телефона
Према његовим речима, „Телеграм“ је платформа у којој је заштићена комуникација клијената, а оснивачи компаније се хвале да је немогуће да тајне службе уђу у преписке клијената.
Према Ковачевићевим речима, „Телеграм“ има могућност тајне преписке са било којим контактом који има инсталирану апликацију, а том приликом нема трага на серверима компаније.

„Корисник може да постави тајмер са временом трајања поруке. Након истека времена, преписка се брише. Као кључ за криптовање порука може да се користити слика, што "Телеграм" чини мање рањивим од конкуренције. Поред лепог изгледа, једноставан је и практичан за коришћење”, наводи овај ИТ стручњак.

Телеграм је за кратко време успео да поред истока, отвори врата и на западу планете.

Доступан на свим оперативним системима

Телеграм ради „у облаку“ (cloud), што са собом носи низ предности. Апликација је доступна на свим популарним оперативним системима, а корисницима омогућава да порукама приступају на било којој локацији на свету.
„Телеграм карактерише једноставност, чак и особе које се слабије познају савремену технологију могу без проблема да комуницирају. Перформансе су одличне, брзина је на нивоу постојећих канала. Могући су конференцијски разговори, а у четовима су заштићени подаци. Између осталог, умрежавање је једноставно. Корисници на својим апаратима добијају обавештења о другим корисницима који су приступили „Телеграму“. Контакти се повезују са постојећима на телефону“, објашњава Ковачевић.
© SputnikАпликација Телеграм Спутњик Србија
Апликација Телеграм Спутњик Србија - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Апликација Телеграм Спутњик Србија

Четови без ограничења

Гласовни четови на каналима и у јавним групама немају ограничења броја учесника. Разговоре уживо истовремено могу слушати милиони људи, а захваљујући томе сваки налог на „Телеграму“ може постати и радио-станица.
Захваљујући новој опцији, гласовни четови сада се могу сачувати и у облику подкаста, списак учесника у дискусији сада садржи и њихове биографије, слушаоци се могу јавити, односно „подићи руку“ како би учествовали у дискусији, а говорници се могу прикључити чету у име својих канала.
Како наводе оснивачи (браћа Дуров), „Телеграм“ никада неће бити продат другој компанији. Тиме се избегава могућност да нека страна фирма купи апликацију, и на тај начин добије базу корисника и приступ серверима

Спутњик хит на „Телеграму“

Од фебруара прошле године, „Телеграм“ је постао веома популаран у Србији. Свакога дана велики број корисника инсталира ову апликацију на телефону. Преко ње можете да приступите каналу редакције Спутњик Србија. Будите у току с најновијим дешавањима, коментаришите садржаје у реалном времену и размењујте мишљење с нама.
Читајте вести, гледајте видео-садржаје, анализе које не можете да видите на другим средствима информисања. Спутњик Србија је у врху популарности на територији Балкана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала