- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Какву су поруку послали ученици који су „исцељење“ изабрали за реч године | Орбита културе

© Sputnik / Маријана КолаковићЗид посвећен писму и ћирилици у Педагошком музеју у Београду
Зид посвећен писму и ћирилици у Педагошком музеју у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
У данашњој емисији разговарамо о односу стрипа и књижевности, марту као месецу филма и српскога језика, али и о живој исцелитељској моћи 30 година старог „Писма“ Ивана В. Лалића
Какву су поруку послали ученици који су „исцељење“ изабрали за реч године | Орбита културе
Шта је све обележје друге по реду манифестације „Март – месец српског језика”, организоване у целој Србији са циљем бољег разумевања, очувања и неговања српског језика, да ли је, поред тога што је језик жив жив и наш однос према њему, као и какву симболику у поље укупног промишљања идентитетских тема (међу којима је и језик) уноси реч „исцељење“ која је, према мишљењу ученика, обележила 2022. годину – за „Орбиту културе“ откривају Весна Ломпар, директор Друштва за српски језик које је и организатор акције и Рајна Драгићевић са Катедре за српски језик београдског Филолошког факултета.
Живи ли човек по својој мери у града као месту идентитета, у каквом су односу уметник и урбана средина у којој ствара – питања су која отвара изложба „Град: место идентитета” отворена у Музеју савремене уметности у Београду. О поставци коју чини 130 дела из свих постојећих збирки ове установе и одговорима које су на тему град – уметник дали неки од наших најрепрезантетивнијих ликовних стваралаца разговарамо са једном од пет кустоскиња Светланом Митић.
Да ли је време да се учини финални корак у институционализацији и канонизацији девете уметности у Србији, утолико пре што наши уметници знањем и талентом одавно освајају светске сцене, зашто је важно формирати званичну стрип сцену, али и у каквом су односу стрип и књижевност – теме су четвородневног самита који је организаовао Завод за проучавање културног развитка. О томе разговарамо са Јеленом Ђорђевић из Закропула и са Владаном Бајчетом са Института за књижевност.
Зашто је збирка „Писмо“ Ивана В. Лалића када је пре 30 година објављена први пут дочекана као прворазредни песнички догађај, освојиши највиша признања и похвале, зашто је „Писмо“ које се ових дана појавило опет у дивот издању СКЗ и данас важна књига која сабира нашу прошлост и садашњост на непоновљив начин – уа Орбиту културе објашњавају тумачи дела Ивана В. Лалића, Светлана Шеатовић и један од приређивача књиге Дуња Ранчић.
Да ли сматра да се светском премијером њеног анимираног филма „Авантуре карикатуре“ 30. марта на 70. Мартовском фестивалу затвара њен лични ауторски круг, будући да је све почело 1975 на истом месту и наградом за прво остварење „Уво“ – питамо Веру Влајић, сценаристу, цртача, аниматора и филмског редитеља.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала