- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Владика Хризостом: Чајничко јеванђеље је писано српском руком

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит дабробосански Хризостом
Митрополит дабробосански Хризостом - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је да је Чајничко четворојеванђеље, које је похрањено у Цркви Успења Пресвете Богородице у Чајничу, писано српском руком и да је оно доказ да српски народ има корене и историју.
Владика Хризостом је рекао да, они који оспоравају чињеницу да јеванђеље припада српском народу, немају своју историју.
"Ко им је крив што су они тиква без корена. Што нису писали своју историју, ако су имали шта и да запишу", рекао је митрополит Хризостом обраћајаћу се верницима који су присуствовали литургији и презентовању рестаурисаног Чајничког јеванђеља.
Владика Хризостом је рекао да се не треба обазирати на оно што други говоре иза леђа, него да треба гледати у будућност и посветити се вери.
Митрополит је истакао да је данас посебан дан и за Чајничане и за цели српски народ.
"Материјална ствар је подложна пропадању и потребно је радити на заштити, како цркава и манастира, тако и светиња које су похрањене у њима. У фази смо и обнове овог храм, а прво што смо урадили у послератном периоду овде у Чајничу била је обнова и заштита иконе Богородице", подсетио је владика Хризстом.
Владика Хризостом је златним оредном Светог Петра Сарајевског одликовао вршиоца дужности директора Републичког секретаријата за вере Драгана Давидовића, директора Архива Српске православне цркве Радована Пилиповића и чајниког свештеника Драгишу Симића, који су заслужни за организацију рестаурације и заштите Јеванђеља.
Чајничко јеванђеље је једина средњовековна рукописна књига из старе српске државе Босне, која је до данас сачувана у БиХ.
Јеванђеље је према особеностима језика датирано у рани 15. век, а настало је на тлу источне Босне. Чува се у Чајничу и власништво је Српске православне цркве.
Рестаурација Чајничког јеванђеља трајала је 18 месеци, преноси РТРС.
Манастир пресвете Богородице Чајничке - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2022
КУЛТУРА
Афера "Чајничко јеванђеље": Сарајево отима српску баштину попут Аустроугара ал ту је Марко Краљевић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала