- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Берлин одлуку о тактичком нуклеарном оружју у Белорусији назвао „застрашивањем“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Министарство иностраних послова Немачке одлуку о размештању руског тактичког нуклеарног оружја у Белорусији сматра „покушајем застрашивања“, пише немачки лист „Велт“, не помињући проблем складиштења америчког нуклеарног оружја у самој Немачкој.
Напомиње се да су немачке власти осудиле планирано распоређивање руског нуклеарног наоружања у Белорусији. Према писању листа, Министарство иностраних послова је навело да је реч о „покушају нуклеарног застрашивања“.
„Поређење које је председник Путин направио у вези с НАТО-овим нуклеарним оружјем води у заблуду и не може се користити да оправда потез који је најавила Русија“, наводи се у саопштењу Министарства.
Министарство је додало да се Белорусија на међународном нивоу у неколико декларација обавезала да неће поседоватинуклеарно оружје.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што су САД радиле читаву деценију.
Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.
Званично, немачке власти не коментаришу постојање нуклеарног наоружања у земљи, али водећи међународни стручњаци процењују број америчких нуклеарних бомби у Немачкој на неколико десетина јединица. Опозиционе странке у Немачкој већ дуги низ година захтевају повлачење америчког нуклеарног оружја из Немачке.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
РУСИЈА
Путин: Запад гради нову осовину, сличну блоку нацистичке Немачке и Јапана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала