- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Душан Ковачевић: Немцима не бих дао ни праћке да носе, ни ножеве док ручају /видео/

© SputnikМаша Радовић и Душко Ковачевић
Маша Радовић и Душко Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Стрепња да се рат у Украјини претвори у - не дај боже - трећи светски рат је толико присутна да свако, ко је иоле нормалан, осећа да је на корак од велике катастрофе. Једна велика и озбиљна болест је захватила свет, каже у разговору за Спутњик Душан Ковачевић.
Гостујући у емисији „Маша и ...“ наш највећи драмски писац и академик оценио је да нацизам никада није искорењен, и да сада плаћамо данак.
„Моје осећање је и у случају рата који је био на просторима бивше Југославије и у случају овог сукоба у Украјини, да су то незавршени ратови Другог светског рата. Рана је тај Други светски рат и нацизам, то је страшна рана на телу света, не само Европе. Не очистите ту рану, него је превијете, као што је урађено, и онда се та рана да на зло. Касније мора да се ампутира. И та прича о нацизму није никада дефинисана до краја. Прво није био закон о геноциду, па је накнадно уведен, па су они успели да се ишчупају, па је била забрана 100 година оружја, па су јој то поништили“, каже Ковачевић за Спутњик.
Он истиче да је недопустиво да се Немачка данас пита било шта када је у питању рат.
„Сад се поново та прича враћа. Када чујем да се Немачка пита да ли треба да шаљу оружје и навијају, и сад се ту јављају неки људи који су јако битни и мудри, онда се стално чудим чињеници како је њима дозвољено да носе оружје. Ја им не бих дозволио да носе праћке, а не оружје. Они би по свим људским нормама и законима морали да буду разоружани, да не ручају са ножем, а не нешто друго. Сада причамо о рату, а можемо да причамо и о томе да су изгласали да до 18 године млади људи, деца, не могу да се определе да ли су мушко или женско. Тако да је једна велика и озбиљна болест захватила свет“, каже академик.
Коментаришући вест да Велика Британија шаље Украјини муницију која садржи осиромашени уранијум, Ковачевић каже да је у питању „болесна понуда“.
„То је катастрофа. Ми смо кроз то прошли. И сви опомињу на чињеницу да се овде у појединим областима где је дејствовало то оружје, смртност од рака повећала 1.000 пута. Тако да смо уношењем све већег и разорнијег оружја у Украјину једноставно, као што је Медведев рекао, све ближе и ближе нуклеарном рату. И то људи понављају и стално причају, међутим, Украјина је постала зона и полигон за испробавање разноразног оружја“.
Нашег саговорника смо питали и с којим светским политичарима би упоредио своје ликове Марка и Црног из филма „Подземље“, да ли би најаву хапшења Путина окарактерисао као драму, трагедију или комедију, али и јесу ли почеле припреме за „легију стараца“ коју је недавно најавио.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала