- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: САД морају бити спремне да дају одговор на растући савез Русије и Кине

© Sputnik / Павел Быркин / Уђи у базу фотографијаПредседници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на свечаној вечери у Кремљу
Председници Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на свечаној вечери у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Амерички лист „Вашингтон пост“ пише да Вашингтон и његови савезници треба да буду спремни да одговоре на растући савез између Русије и Кине, јер овај савез може да промени светски поредак.
„Овај растући савез између два највећа стратешка и војна ривала Америке може да преобликује светски поредак једнако дубоко као што су то учиниле Сједињене Америчке Државе пре пола века. Америка и њени демократски савезници морају бити спремни да одговоре“, истиче лист.
Према писању листа, Кину и Русију уједињује „бојазан од опкољавања“ од стране САД и НАТО-а. Русија сматра ширење НАТО-а на исток као егзистенцијалну претњу, док Кина страхује да САД покушавају да створе „Индо-пацифички НАТО“.
Како се наводи у чланку, Кина сада ради са САД оно што је Вашингтон учинио Совјетском Савезу 1970-их. Лист наглашава да су тада САД „играле на кинеску карту“ и супротставиле се Кини и СССР-у.
„Након тродневне посете председника Си Ђинпинга Москви овог месеца, Кина је показала да је спремна да игра на оно што се може назвати ‘руском картом’ како би се супротставила ономе што Си види као покушаје САД да опколе Кину и обуздају њен економски и војни успон“, наводи се у чланку.
Са друге стране, Русији „лишеној западних тржишта“ Кина је потребна за повећање куповине нафте, гаса и жита, као и за испоруке неке западне робе.
Истовремено, лист сматра да западне земље могу да покушају да убеде Си Ђинпинга да утиче на руског председника Владимира Путина како би се окончао украјински сукоб.
„Европљани би требало да јасно и недвосмислено ставе до знања да Кина треба да искористи свој утицај на Путина да оконча сукоб, а не да ојача руску економију“, истиче се у чланку.
Такође се додаје да кинески председник није показао никакво интересовање да отпутује у Кијев и састане се са украјинским председником Владимиром Зеленским, као што су то учинили амерички председник Џозеф Бајден и други.
Кинески председник Си Ђинпинг био је у државној посети Русији од 20. до 22. марта, што је његово прво путовање у иностранство након што је трећи пут изабран на место шефа државе. Председник Кине у понедељак је имао неформални састанак са руским председником Владимиром Путином, а у уторак су одржани званични руско-кинески разговори уз учешће делегација.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2023
СВЕТ
Бела кућа после сусрета Путина и Сија: Тешко да ће се конфликт у Украјини ускоро завршити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала