- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Могу ли нове технологије да „прогутају“ радна места: Решење ипак постоји?

© Depositphotos.com / PhonlamaiРоботи у фабрици
Роботи у фабрици - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Брз технолошки развој последњих година доводи до страха од аутоматизације неких послова и могућег губитка радних места, али стручњаци верују да кључ за превазилажење овог проблема лежи у иновацијама и додатној обуци радника.
Према извештају коју је Светски економски форум објавио 2020. године, између 2020. и 2025. у свету ће бити укинуто 85 милиона застарелих радних места, али истовремено ће се отворити 97 милиона нових послова, преноси Ел Паис.
Подаци из истог извештаја сугеришу да технолошки развој највише угрожава службенике за евиденцију података, административне раднике, рачуновође и раднике на монтажној траци, а угрожени су и запослени у корисничкој подршци и финансијски аналитичари.
У будућности ће највише бити тражени аналитичари података и научници, стручњаци за вештачку интелигенцију, специјалисти за дигитални маркетинг и стратегију, као и стручњаци за велике податке (Big Data), додаје се у извештају.
Технолошки скокови сугеришу да ће задаци које данас извршавају неки радници нестати у будућности, али то неће угрозити њихова радна места, већ садашње функције.
Радници чије функције постају застареле мораће да иду на додатно усавршавање.
Економиста у Одељењу за истраживање Међународне организације рада (МОР) и коаутор извештаја „Друштвени изгледи и изгледи за запошљавање у свету: трендови 2023“ Мигел Санчез је оптимиста, јер су, према његовим речима, нови послови кроз историју увек надокнађивали нестанак старих.

„У Немачкој, Сингапуру и Јужној Кореји, земљама у којима се у великом броју користе роботи, запосленост је и даље висока“, констатује руководилац сектора за социјално осигурање и рад Светске банке Федерико Салиола, пренео је Танјуг.

Он тврди да аутоматизација увек иде руку под руку са иновацијама, а да иновације отварају нова радна места.
„Технологија је непредвидива, али оно што је сигурно јесте да ће радници у будућности морати да буду прилагодљивији. Морамо прихватити идеју доживотног учења“, закључио је Салиола.
Вештачка интелигенција - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
На прагу револуције: Да ли ће вештачка интелигенција заменити новинаре?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала