- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Последња литургија у Кијевској лаври, митрополит најавио штрајк глађу

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Поглавар канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит Онуфрије служио је у недељу богослужење у Кијево-печерској лаври, чије храмове, по наређењу власти, црква треба да напусти већ 29. марта саопштила је УПЦ. Митрополит запорошко-мелитопољски Лука објавио је штрајк глађу поводом прогона монаха из Лавре.
"У светој обитељи је у току јака молитва. Свет не постоји захваљујући разговорима, већ молитвама. Молим вас, браћо и сестре, да се молите за братију манастира, како би они овде могли да наставе да служе и узносе своје молитве и убудуће", рекао је митрополит Онуфрије окупљенима.
У међувремену, митрополит запорошко-мелитопољски Лука (Коваљенко) најавио је да ће од понедељка, 27. марта штрајковати глађу, све до 29. марта.
"Као верник, не као епископ, не могу да гледам како се клевета наша Црква, како се реликвије претварају у експонате. Шта да радим? Позвао бих све да наметнемо себи пост. Не данас, него од понедељка, уторак, среда, непосредно пре 29. марта да прогласимо штрајк глађу, у световном смислу... Проглашавам штрајк глађу у знак подршке Кијево-печерској лаври“, рекао је митрополит Лука у на Фејсбуку`.
Како је саопштила Национална историјско-културна установа "Кијево-печерска лавра", од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
РУСИЈА
Зашто је Кијевско-печерска лавра важна за цело православље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала