- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пре или касније стићи ће их казна: Дуг траг америчких ратова

© Flickr / The U.S. ArmyАмеричко бомбардовање Ирака
Америчко бомбардовање Ирака - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
САД масовно крше принципе Повеље Уједињених нација и основне норме међународних односа покрећући ратове свуда у свету, али пре или касније стићи ће их казна за то, оцењују руски експерти поводом извештаја Министарства спољних послова Кине о стању демократије у Америци.
У извештају кинеског Министарства за 2022.године наводи да су САД од краја Другог светског рата водиле или учествовале у многим ратовима, укључујући Корејски, рат у Вијетнаму, Авганистану, Ираку... У овим ратовима погинуо је велики број цивила, што је резултирало огромним хуманитарним катастрофама.
Од 2001. године, ратови и војне операције које су Сједињене Државе извеле у име борбе против тероризма резултирале су смрц́у више од 900.000 људи, од којих је око 335.000 цивила, милиони људи су рањени, а десетине милиона људи су расељени, истичу кинески стручњаци.
Како се упозорава у извештају “Стање демократије у САД 2022”, објављеном на сајту кинеског Министарства спољних послова, САД виде и украјинску кризу као прилику за зараду и настављају да доливају уље на ватру, остварујуц́и огроман профит за свој војно-индустријски и енергетски сектор.

Бомбардовали Београд, вршили масакре у Вијетнаму…

Како каже за Спутњик директор америчког Фонда за истраживање „Френклин Рузвелт“ на Московском државном универзитету Јуриј Рогуљов, у извештају Министарства спољних послова Кине о стању демократије у САД нема никаквог преувеличавања.
„Резултати наметања њихове демократије довели су до погибије огромног броја људи, посебно на Блиском истоку. Поред тога, током рата у Вијетнаму, погинуло је око пет милиона цивила. Ово је велики број људи. Штавише, тамо су Американци користили варварске методе ратовања и бомбардовања: вршили су масакре и примењивали хемикалије попут напалма. Међутим, све су ово изводили под слоганом наводне одбране демократије“, објашњава саговорник Спутњика.
Осим Вијетнама, према речима Владимира Џабарова, заменика шефа Комитета за међународне послове Савета Федерације Русије, Сједињене Државе су нанеле зло и многим другим земљама, укључујући и Југославији.
„Американци су бомбардовали Београд. Пред нашим очима уништили су једну државу. А сада су почели да се мешају у унутрашња питања многих земаља. На пример, наметнули су целом свету да је Косово наводно независна држава, иако тамо није одржан ама баш никакав референдум о томе. Међутим, Сједињене Државе и умеју само да погоршавају ситуацију и провоцирају нове сукобе. Вашингон је једноставно навикао да се развија кроз ратове. Од свих ових ратова они су се чак и обогатили“, констатује наш саговорник.
На питање шта је прави разлог због ког Американци покрећу ратове, Рогуљов каже да је њихов циљ остварење америчке доминације у свету.
„Односно, Сједињене Државе желе да на овај начин покажу своју хегемонију. А државе које се не слажу са тим покушавају или да убеде, или да поткупе. Када им и то не успе, онда примењују силу“, објашњава стручњак.

Пре или касније стићи ће их казна

Према речима Рогуљова, Сједињене Америчке Државе непрестано крше људска права.
„Американци не признају супремацију међународног права. Своје право сматрају екстериторијалним. Они мисле да сви амерички закони треба да важе и ван Сједињених Држава. Стога, у ствари, користећи свој монополски положај и способност да утичу на политику Уједињених нација, раде шта хоће, а не оно што је у складу са Повељом Уједињених нација. САД верују да имају права да врше војне интервенције у другим државама. А заборављају да тиме нарушавају суверенитет других земаља. Међутим, они сматрају да је све то оправдано са становништва америчког права и америчких интереса“, објашњава наш саговорник.
На питање има ли основа да једног дана Кина или Русија покрену трибунал против Американаца, Џабаров каже да се не искључује могућност да ће Сједињене Државе пре или касније одговарати за почињене злочине.
„Сматрам да ће пре или касније бити основан трибунал за конкретна дела Американца. Око 500.000 деце убијено је само у Ираку током варварског бомбардовања. У Вијетнаму су живе људе спаљивали. А шта су све радили у Авганистану.. И још увек нису одговарали за почињене злочине. Међутим, није искључено да ће у будућности Русија и Кина успети да покажу Американцима где им је место“, закључује саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала