- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Путин открио зашто је посетио Маријупољ

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин објаснио је зашто је одлучио да посети Маријупољ и истакао да је ово путовање требало одавно да се деси, јер је желео да види како теку радови на обнови инфраструктуре у новим регионима.

„Већ је било време да дођем и видим на примеру Маријупоља како теку радови, шта је још потребно да се уради и шта је приоритет. Веома је било важно да се види како тече обнова и капитални ремонт станова. Разматрали смо различита техничка и технолошко-логистичка питања: која средства да се примењују, какви материјали, којим темпом је потребно да се ради итд. Односно, ова радна посета је требало одавно да се догоди“, рекао је Путин у разговору са руским новинаром.

Руски председник је испричао да је погледао и како се обнавља образовни систем, како иде ремонт Универзитета, два велика спортска терена и филхармоније.
Путин је проверио и како се гради клиника Федерално медицинско-биолошке агенције и нови стамбени квартали Маријупоља, који се, према његовим речима, не разликују од четврти у главном граду. За руског председника је исто тако важно било и да погледа парк са спомеником који је посвећен херојима Великог отаџбинског рата.
„Сматрам да је веома важно да се то сачува, ми смо више пута о томе говорили – о нашем заједничком сећању, а за становнике Донбаса то је исто толико важно као и за све остале становнике земље. Како се односе према познатом споменику Савур могила, који је веома добро познат, то је симбол. И овде постоје симболи“, истакао је руски председник.
Путин је испричао да је његов разговор са локалним становништвом био неочекиван.
„Мислио сам да тамо стоје радници, јер су мушкарци били у радној одећи, желео сам да са њима разговарам о томе како иду радови, али се испоставило да су то локални становници. Позвали су ме да дођем у њихову кућу и да видим како живе. Стан је леп, модеран. Наравно, било је важно да се осети расположење људи. Можда је то и најважније“, додао је руски председник.
На питање шта је осећао када је одлучио да сам седне у ауто и када се нашао у непознатом граду, Путин је одговорио да је поштовао правила.
„Једино што сам прекршио је то да сам возио без везаног појаса. Међутим, у таквим околностима је боље да се не везујете, јер може брже да се изађе из аутомобила“, додао је руски председник.
Руски председник Владимир Путин је 18. марта посетио Маријупољ, где је боравио у радној посети. Како је саопштила прес служба Кремља, шеф државе је извршио инспекцију неколико објеката у граду и разговарао са локалним становништвом.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
Специјална операција у Украјини
Путин посетио Донбас /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала