- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Сарадња Русије и Кине није војни савез

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине  Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин нагласио је да сарадња Русије и Кине није војни савез, те да не представља никакву претњу за Запад.
„Ми с Кином не стварамо никакав војни савез. Тачно је, имамо сарадњу и у војно-техничкој сфери, не кријемо то, него радимо транспарентно, тамо нема ничега тајног“, рекао је Путин новинару Павлу Зарубину.
Путин је истакао да Русија и Кина заједно изводе војне вежбе, али да се оне организују и са другим државама, „без обзира на догађаје у Донбасу, Запорожју и Херсону“.
Председник Русије се није сложио с мишљењем да би Москва могла да се нађе под озбиљним утицајем Пекинга и скренуо пажњу на то да је европска економија много више зависна од Кине.
„То нису скептици, него завидљивци. Због чега? Због тога што се зависност исте те европске економије од Кине појачава много бржим темпом од руске, много већим. Трговинска размена Кине с Европом расте веома високим темпом, тако да је све обрнуто, боље би им било да размисле о себи“, рекао је Путин и додао да Русија разуме у каквом свету живи, те да су јој односи с Кином веома драгоцени.
Он је скренуо пажњу на то да је „увек, деценијама, било много оних који желе да окрену Кину против Совјетског Савеза и Русије, или обрнуто“.
„Разумемо у каквом свету живимо. Веома су нам драгоцени наши односи и ниво који смо достигли последњих година“, нагласио је Путин.
Председник Кине Си Ђинпинг боравио је у Русији од 20. до 22. марта. Током званичне посете кинески лидер је разговарао с руским председником у разним форматима. Двојица лидера су посету оценила као веома успешну.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
РУСИЈА
Путин: Запад гради нову осовину, сличну блоку нацистичке Немачке и Јапана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала