Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: У мају самит поводом формирања стратешког савета са Мађарском

© Фото : Уступљено Спутњику/Инстаграм/Будућност СрбијеВиктор Орбан, Петер Сијарто и Александар Вучић на састанку у Београду
Виктор Орбан, Петер Сијарто и Александар Вучић на састанку у Београду - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са Мађарском отворен један нови стратешки дијалог и да ускоро очекује да се направи нови орган о сарадњи између две земље
Вучић је тим поводом рекао да ће у мају бити одржан самит на највишем нивоу, којем ће присуствовати он и мађарска председница Каталин Новак, као и представници две владе.
"Верујем да би требало у Београду или у Новом Саду да се одржи тај самит. Видећемо...И да направимо тај стратешки савет, по питању безбедности можемо више да сарађујемо, против тероризма и то нам отвара могућности и сарадње унутар наше војске и полиције и у војно-техничком смислу", рекао је Вучић.
Вучић је за тв Пинк навео да је Мађарска сада пети трговински партнер Србије, а била је 13. и та сарадња, како је рекао, драматично расте, што говори о великим мађарским улагањима у нашу земљу.
Вучић је цитирао премијера Виктора Орбана, рекавши да су односи две земље на највишем историјском нивоу.
"Ми смо имали велику сигурност ове зиме и сада желим да грађанима кажем, за резерве гаса. Ми овом тренутку имамо 520 милиона кубних метара гаса. То је велика резерва за нас, ми ћемо да пробамо да је подигнемо на 700 милиона кубних метара, јер имамо гасну електрану, ТЕ-ТО "Панчево", из које смо узимали струју, посебно у данима када нам је било тешко да покријемо недостатак електричне енергије, па смо на такав начин то радили. Зато нам је гас, између осталог, био потребан", рекао је Вучић.
Подсетио је да се гради и гасни интерконектор са Бугарском, како би Србија могла да добија гас и из других праваца.
Вучић је истакао да су нам и Руси омогућили још 100 милиона кубних метара гаса да можемо да држимо у њиховом делу Банатског двора и нагласио да су то важне ствари за Србију.
Говорећи о инвестицијама у инфраструктури, Вучић је рекао да се ускоро отвара ауто-пут до Крушевца и за три месеца се отвара обилазница око Београда.
"Ускоро отварамо Рума-Шабац, вероватно у септембру. Наставља се затим брза саобраћајница до Лознице, па Кузмин и тако даље. Радимо и ауто-пут до Пожаревца", рекао је Вучић.
Како каже, после тога ће остати још да се уради "Карађорђе", од Младеновца до Аранђеловца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала