- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Аустралија отвара врата за Русе: „Ми смо погрешили у Москви 1980. године“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМушкарац огрнут заставом Русије испред зграде Владе Србије
Мушкарац огрнут заставом Русије испред зграде Владе Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Пратите нас
Руски и белоруски спортисти моћи ће да учествују на Летњим олимпијским играма 2032. у Бризбејну, упркос противљењу аустралијске владе, изјавио је Мет Керол, шеф Олимпијског комитета те земље.
Керол је стао у заштиту руских и белоруских спортиста.
„Спортисти нису покретачи овога. Наш став се поклапа са ставом Међународног олимпијског комитета. Сећате се бојкота многих земаља Олимпијских игара 1980. у Москви. Много година касније, премијерка Аустралија је рекла да је земља направила грешку подржавајући бојкот“, рекао је Керол.
Шеф Олимпијског комитета додао је да би учешће руских и белоруских спортиста на Олимпијским играма у Бризбејну помогло уједињавању света.
У фебруару 2022. Међународни олимпијски комитет је, због ситуације у Украјини, препоручио међународним спортским федерацијама да не дозволе да се такмиче спортисти из Русије и Белорусије.
Скоро годину дана касније, 25. јануара 2023. године, Извршни комитет МОК-а је позвао на повратак руских и белоруских спортиста на међународна такмичења у неутралном статусу, при чему је предложио да се не допуштају спортисти који су активно подржавали специјалну операцију у Украјини.
Владе више од 30 земаља, укључујући Аустралију, Сједињене Државе, Уједињено Краљевство, Француску, Канаду и Немачку, затражиле су од МОК-а да појасни формулацију „неутралности“, а такође су се успротивиле учешћу Руса и Белоруса на Олимпијским играма 2024. Паризу.
Драгиша Гудељ - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
СПОРТ
Лекари открили детаље – Драгиша је у секундама избегао смрт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала