- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли су соли алуминијума у дезодорансу опасне

CC0 / Pixabay / дезодоранс
дезодоранс - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Пратите нас
Вероватно сте имали прилику да осетите непријатан мирис зноја испод пазуха, уколико често имате овакав проблем сигурно је дезодоранс неопходно решење у оваквим ситуацијама. Међутим, да ли бисте шансу пружили природном дезодорансу за проблеме непријатних мириса?
Маријана Милосављевић, фармацеут и специјалиста козметологије, каже да пре свега треба направити разлику између дезодоранса и антиперспиранса.
„Антиперспиранс је нешто што спречава знојење и његово дејство може трајати 48 сати, а требало би да се наноси на чисту кожу. Он блокира знојне жлезде, ако се више знојите његово дејство ће бити краће. Дезодоранс је ту да спречи стварање неугодних мириса и да да угодан мирис“, каже Милосављевићева за РТС.
Она објашњава и како се прави домаћи дезодоранс. Како објашњава, прво се помешају восак и ши путер и дода кокосово уље. Затим се измери бадемово уље и додају прашкасте компоненте, а потом и глина.
„Са етарским уљима не треба претеривати јер може доћи до иритације, нарочито после депилације или бријања. Дезодоранс који смо припремили треба охладити на собној температури“, каже Милосављевићева.
Куповни дезодоранси садрже соли алуминијума, а кључно питање је да ли су оне опасне за организам.
Соли алуминијума стварају талог на површини знојних жлезда, када се направи талог оне не могу да продру дубље у наш организам. Постоје истраживања да се он налази у неким туморским ткивима, али постоје и истраживања која кажу да се налази и у здравом ткиву дојке. Оно што стоји јесте да је и даље дозвољен за употребу и још увек није забрањен. Без забране не можемо говорити да је опасан“, сматра она.
Они који не желе да користе дезодорансе свакако могу да се ослоне на „добру стару“ соду бикарбону која може да неутралише непријатне мирисе.
„Сода бикарбона регулише pHвредност испод пазуха, а када се регулише pH вредност бактерије не могу да се размножавају. Не утиче на количину зноја, више на стварање непријатних мириса, али то ће код некога функционисати, а код некога неће“, закључује Милосављевићева.

Рецепт за чврсти домаћи дезодоранс

7 грама кокосовог уља
7 грама воска
6 грама ши путера
5 грама какао путера
5 грама бадемовог уља
5 грама кукурузног скроба
3 грама соде бикарбоне
3 грама беле глине
етарско уље лимуна
етарско уље чајног дрвета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала