- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хаос у Израелу: Нови протест, штрајк широм земље, затворен аеродром, блокиран ауто-пут /видео, фото/

© AP Photo / Tsafrir AbayovАеродром Бен Гурион у Тел Авиву затворен због штрајка против реформе правосуђа
Аеродром Бен Гурион у Тел Авиву затворен због штрајка против реформе правосуђа - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Пратите нас
Највећа синдикална група Израела Хистадрут покренула је штрајк у великом броју сектора, додатно тако појачавши притисак на премијера Бењамина Нетанијахуа да повуче реформу правосуђа. Грађани су поново изашли на улице Тел Авива, а Спутњикова камера налази се на месту протеста.
Штрајк кровне синдикалне групе Хистадрут, која представља скоро 800.000 радника из сектора здравства, саобраћаја, банкарства и многих других, могао би да паралише велики део већ пољуљане израелске економије, преноси АП.
Све већи отпор плану уследио је неколико сати након што је десетине хиљада људи изашло на улице широм земље у спонтаним протестима због Нетањахуове одлуке да отпусти министра одбране, а додаје се да се на хиљаде демонстраната окупило испред Кнесета, у настојању да појачају притисак на владу.
Како наводи Тајмс оф Израел, возови који возе за Јерусалим су препуни људи који су у главни град кренули са намером да се придруже протестима, а продавнице, тржни центри, банке и ресторани постепено се придружују генералном штрајку.
Аеродром „Бен Гурион“ у Тел Авиву затворен је због штрајка чији је повод правосудна реформа у Израелу, али и смена министра одбране Јоава Галанта.
Израелски комитет за управљање аеродромима саопштио је да неће бити летова са „Бен Гуриона“, пренели су израелски медији. Вишенедељни протести против реформе правосуђа у Израелу, заоштрени су након смене министра одбране Јоава Галанта, који је позвао да реформа буде замрзнута.
Поред запослених на аеродромима, у Израелу данас штрајкују и универзитети, болнице и други сектори.
Демонстранти су поново блокирали ауто-пут Ајалон.
Луке у израелским градовима Хаифи и Ашдоду данас су саопштиле да су обуставиле рад због штрајка радника, који протестују због спорне реформе правосуђа у тој земљи.
Затворене су и многе продавнице и банке у израелским градовима.
И ланац ресторана брзе хране МекДоналдс саопштио је да сви ресторани те франшизе ступају у генерални штрајк.
Водећи израелски синдикат Хистадрут најавио је генерални штрајк, који ће наводно потрајати све док премијер Бенијамин Нетанијаху не повуче реформу.
Председник Израела Исак Херцог позвао је јутрос владајућу коалицију да сместа одустане од закона о судској реформи, након великих протеста у тој земљи.
„Тајмс оф Израел“ је најавио да ће се данас састати војни лидери како би разговарали о развоју догађаја, након што је Нетанијаху сменио министра одбране Јоава Галанта у недељу увече.
Велики протест у више градова одржан је и синоћ после смене министра одбране. Учесници протеста блокирали су главни ауто-пут у Тел Авиву и запалили велику ломачу насред ауто-пута.
Полиција је употребила водене топове против демонстраната, који су се окупили испред резиденције премијера Бенјамина Нетанијахуа у Јерусалиму и пробили полицијски кордон.
© AP Photo / Oren ZivАеродром Бен Гурион у Тел Авиву затворен због штрајка против реформе правосуђа
Аеродром Бен Гурион у Тел Авиву затворен због штрајка против реформе правосуђа - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Аеродром Бен Гурион у Тел Авиву затворен због штрајка против реформе правосуђа
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху одложио је данашње обраћање јавности, у којем се очекивало да ће саопштити да ће обуставити закон о реформи правосуђа, након што су му коалициони партнери поручили да не одступи.
Протест у Тел Авиву - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
СВЕТ
Велики протест због смене министра одбране Израела, пробијен кордон испред Нетанијахуове куће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала