- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко је човек који је једним „апсолутним не“ срушио банкарског гиганта?

© AP Photo / John MooreСаудијска Арабија
Саудијска Арабија - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Пратите нас
Председник Саудијске националне банке поднео је оставку из личних разлога пошто су његове изјаве у вези са банком Креди Свис, чији су Саудијци највећи акционари, утицале на велики пад вредности акција те швајцарске банке, саопштио је саудијски регулатор.
У пријави поднетој ријадској берзи Тадавул саопштено је да је Амар ал Кудаири поднео оставку у Саудијској националној банци. Наведено је да је оставка поднета јуче.
Када је Ал Кудаири 15. марта у интервјуу изјавио да Саудијска Национална банка, највећи деоничар Креди Свиса, неће давати додатна средства швајцарској банци у тешкоћама, њене акције су пале више од 30 одсто.
Он је у интервјуу за Блумберг раније овог месеца на питање да ли би Саудијска национална банка била отворена за даље инвестирање у Креди Свис ако буде још једног позива за додатну ликвидност рекао „апсолутно не“.
Убрзо затим је швајцарска централна банка одобрила Креди Свису зајам од 50 милијарди франака да учврсти њене финансије. Швајцарске власти касније су постигле договор са највећом швајцарском банком УБС да откупи Креди Свис по спуштеним ценама у настојању да избегне банкарску кризу.

Ко је Ал Кудаири?

Ал Кудаири је постао председник Саудијске националне банке 2021. године када је ова банка створена спајањем Националне комерцијалне банке и Самба финансијске групе. На његово место, на чело Саудијске националне банке доћи ће нови извршни директор, Саеед Мохаммед Ал Гхамди.
Иначе, Ал Кудири је рођен 1963. године и у Саудијској Арабији важи за познатог бизнисмена. Каријеру је провео у финансијском сектору водећи неке од водећих институција краљевства. Био је председник инвестиционих банкаа Голдман Сакс и Морган Стенли у Саудијској Арабији.
Он је такође основао и приватну компанију за управљање алтернативном имовином, са седиштем у Ријаду и Дубаију, преноси портал Бизлајф.
Ал Кудаири је дипломирао грађевинарство и магистрирао инжењерску администрацију на Универзитету Џорџ Вашингтон у САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала