- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Тајни документ Илона Маска доспео у јавност

© AP Photo / Gregory BullТвитер
Твитер - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
Пратите нас
Вредност компаније Твитер мања је од половине износа који Илон Маск платио када ју је купио пре шест месеци.
На основу меморандума који је Илон Маск послао запосленима у Твитеру, а који је процурио у јавност, процењује се да фирма сада вреди око 20 милијарди долара, што представља пад са 44 милијарде долара колико је Маск дао за ову друштвену мрежу, тврди Гардијан.
Нагли пад вредности компаније дошао је након што ју је Маск купио, због чега је неколико великих оглашивача напустило ту платформу, и након што је једна од највећих инвестиционих компанија Фиделити - највећи појединачни акционар компаније, смањио свој удео у власништву за 56 одсто.
Мера вредности Твитера заснована је на куповини сток грантова од стране запослених, које се не могу продати до одређеног временског рока, за разлику од куповине акција, а сток грантове стручњаци најчешће описују као начин да се запослени подстакну да купују деонице компаније у којој раде, како би их продали за готовину након што им вредност порасте, преноси Гардијан.
Грантови Твитера могу се, уз процену треће стране, продати тек након шест месеци након куповине.
У меморандуму запосленима који је доспео до јавности, наводи се да је компанија око четири месеца била без новца, након чега је дошло до великих отпуштања, када је број запослених у компанија пао са око 7.500 на око 2.000.
Наводно, Маск је у меморандуму навео да „види јасан али тежак пут до тога да се вредност компаније процени на 250 милијарди долара“, што имплицира да он настоји да десетоструко повећа цене акција.
Илон Маск испред аутомобила Тесла - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Повратак Маска: Зашто су Теслине акције порасле 100 одсто, коме то (не)одговара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала