- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Хоће ли пелцер француских синдиката пробудити бунт европских радника? | Енергија Спутњика

© AP Photo / Christophe EnaПротест у Паризу
Протест у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Тема новог издања емисије „Енергија Спутњика“ са Јелицом Путниковић је протест Француза против пензијске реформе, којом се продужава радни век запослених, и могућност да се дух побуне прелије на раднике читаве Европе.
У Француској су најновију серију штрајкова започели “жути прслуци”, трају већ месецима, а најављен је штрајк за данас, Немачка је јуче била блокирана а штрајк се најављује и за Ускрс. Протествује се и у Чешкој.
Синдикати у Европи организују раднике, којима се прикључују студент, ученици, уметници, подржавају их интелектуалци. Бунт грађана све је жешће. Французи се буне због пензионе реформе, Немци траже бољи економски статус. Радници не дају своја економска и социјална права.
У бројним вестима о рату у Украјини, потенцијалном краху банкарског система, инфлацији која изазива глобалну рецесију поруке са актуелних штрајкова показују да грађани неће да одлуке политичара и креатора државних економија прихватају здраво за готово.
У Европи су организатори протеста синдикати. Јаки синдикати. Који су у Европи, и поред свих трансформацијама друштва у капитализам модерног доба успели да сачувају своју моћ, захваљујући чему и успевају да окупе толико људи на улицама.
Они против којих се штрајкује тврде да су радници размажени, замерају Французима што неће да раде дуже. А те промене су у Србији и окружењу протекле без већих протеста. Најављују нам да ћемо радити не до 65 већ и 67 године.
Бројне синдикалне организације, које се међусобно такмиче за подршку базе и траже свој пут у 231. веку разбиле су радничко јединство, чији би основни циљ требао бити добробит радника.
У Србији, међутим, многе фирме забрањују запосленима да се синдикално организују. Солидарност се у друштву претворила у сакупљању помоћи за лечење болесних, што, наравно, није за осуду. Али, изгубила се солидарност међу запосленима, која је некада била основни мото синдикалних организација.
Остаје да се види да ли ће се синдром синдикалне борбе за права запослених прелити и на Балкан. Да ли ће радници успети да устану и затраже своје право на достојанствен рад од кога могу да живе и док раде и када оду у пензију. Јер, то је поред економског и социјално питање. О томе хоће ли пелцер француских синдиката пробудити бунт европских радника у данашњој емисији “Енергија Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Зораном Стојиљковићем, политичким социологом.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Хоће ли пелцер француских синдиката пробудити бунт европских радника? | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала