- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел потресају највећи протести у последњих 40 година: Ко су спонзори

© AP Photo / Oren ZivУчастники протеста против судебной реформы в Израиле
Участники протеста против судебной реформы в Израиле  - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Премијер Израела Бењамин Нетанијаху најавио је замрзавање закона о реформи правосуђа који је изазвао невиђене протесте, нереде и сукобе широм земље између његових присталица и противника. Израел није видео такве демонстрације још од 1973. године када је након Јомкипурског рата Израел био приморан да врати Египту Синајско полуострво.
Четвртог јануара ове године, шест дана након што је нова израелска влада на челу са Нетанијахуом положила заклетву, министар правде Јарив Левин представио је нацрт реформе правосуђа.
Она је предвиђала значајно ограничавање могућности Врховног суда да утиче на одлуке законодавне и извршне власти. Предложене измене и допуне закона подразумевају да се било који вето Врховног суда може надјачати парламентарном већином.
Нетанијахуова влада саопштила је да је реформа правосуђа неопходна како би се обуздао претерани утицај правосуђа на доношење закона. Чланови владајуће коалиције објашњавају да настоје да пренесу више овлашћења са неизабраног већа судија на изабране функционере.
Међутим, нови предлог закона је изазвао опречне реакције у израелском друштву.

Протести су достигли врхунац 27. марта када је на улице изашло око 600.000 противника реформи и 200.000 присталица предложеног закона који су се сукобили и међусобно и са полицијом. Протесте прате нереди – затворене улице, паралисан јавни превоз, затворене државне установе и банке. Полиција често примењује силу како би растерала демонстранте, а неки од њих су и приведени.

Ко је против реформи?

Реформи се противе опозициони политичари на челу са бившим премијером Израела Јаиром Лапидом, левичарски либерални представници бизниса и инвестиционе заједнице, као и један број официра Израелских одбрамбених снага. Касније се протестима придружио и Хистадрут – главна организација израелских синдиката.

Према наводима израелских медија, главни спонзори протеста су две фондације – Нови Израелски фонд и ШАТИЛ. Познато је да су недавно добиле стотине милиона долара од америчке приватне Фондације Форд и низа невладиних организација из ЕУ и САД. Такође се сумњиче да раде директно за ЦИА. Са њима је повезан, између осталог, и „Израелски институт за демократију“ – само у 2021. години добио је 35 милиона шекела средстава (скоро 10 милиона долара), од чега је 76 одсто добијено од страних олигарха и држава.

Међу спонзорима се нашла и организација америчких Јевреја – „Америчка подршка Израелу“ је пребацила 739.252 шекела за подршку демонстрантима. Са друге стране, америчка амбасада у Израелу издвојила је 48.105 шакела за „подршку демократије“. Иза протеста не стоје само организације, него и конкретни појединци, а то није бивши премијер Јаир Лапид. Он никада и није био независни политичар – човек без дипломе средње школе ради по налогу Вашингтона.
У ствари, они који имају највише користи од протеста су:
- Дан Халуц, бивши начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага који је зарадио за време другог либанског рата, а према доказима оставио је војнике без воде и средстава за евакуацију рањеника на граници са Либаном.
-Амос Шокен, проамерички олигарх, власник левичарског листа „Харец“.
- Јувал Ноа Харари, израелски футуриста, аутор трилогије, светског бестселера „Сапијенс“, главни саветник оснивача и председника Светског економског форума Клауса Шваба и пријатељ Марка Закерберга. Харари је један од лидера јавног мњења не само на Западу, већ и у Израелу.

Дакле, једини који извлаче корист из протестног таласа су Сједињене Америчке Државе. У њиховом интересу раде либерални израелски олигарси који не желе да изгубе утицај на политички живот који је порастао током године без Нетанијахуа. Јаир Лапид није никакав лидер опозиције већ гласноговорник сопствених спонзора.

Ко подржава реформе?

Упркос томе што је иницијатор реформе посланик Ликуда Јарив Левин, тај нацрт закона није главно чедо владајуће странке Нетанијахуа. Они само пружају велику подршку. За реформу су највише заинтересоване десничарске радикалне странке „Оцма Јехудит“ на челу са министром унутрашњих послова Итамаром Бен Гвиром и „Ционут датит“ на челу са министром финансија Бецалелом Смотричем. Њихово бирачко тело су десничарски верски ционисти. Реформу подржавају и сви други десничари, ционисти и ортодоксни Јевреји. Десничарски табор у Израелу одговоран је за политику угњетавања арапског становништва и хришћана.

Раскол у владајућој коалицији

Нетанијаху је 26. марта сменио министра одбране Јоава Галанта – првог кључног министра владе који се усудио да позове на замрзавање реформи због раскола у друштву и протеста који су захватили земљу.
Та одлука је изазвала нову напетост у израелској јавности. Након тога се у медијима појавила вест да су и други чланови владе претили оставком. Тек након тих претњи и након што се ситуација са протестима отела контроли Израелске службе безбедности (Шин бет), владајућа коалиција је пристала да замрзне нацрт закона до јула када почиње ново заседање Кнесета. До тада владајућа коалиција и опозиција треба да постигну договор о допунама изменама реформе . Ако до тога не дође, нацрт закона ће бити поднет на разматрање Кнесету у истом облику у којем је замрзнут.
Израелски председник Исак Херцог услед протеста у земљи позвао је владу да одмах обустави усвајање реформе правосуђа и седне за преговарачки сто уз посредовање Председничке палате. Овај предлог подржао је лидер протестне опозиције Јаир Лапид.
Упркос свему, демонстранти против реформе и даље покушавају да блокирају кључне путеве у Јерусалиму и Тел Авиву. Присталице реформи су такође поручиле да ће наставити са демонстрацијама ако опозиција не престане са протестима. Израелска полиција и служба безбедности поручиле су да ће растеривати демонстранте.
Протест у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
СВЕТ
Постигнут договор у Израелу - Одлаже се реформа правосуђа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала