- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јаја, водени топови, сузавац, блокиране шине, севају пендреци: Француска и данас у хаосу /видео/

© AP Photo / Jeremias GonzalezПротест у Нанту
Протест у Нанту - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Протести и штрајкови против пензионе реформе настављени су данас широм Француске, уз појачано полицијско присуство због страха од насиља и владиних упозорења да радикални демонстранти намеравају да „униште, повреде и убију“.
Због бојазни од насиља, министар унутрашњих послова Жерал Дарманин наредио је распоређивање 13.000 полицајаца, од којих се скоро половина налази у француској престоници, пренео је АП.

У Паризу блокирана градска железнице, сукоби у другим градовима

Протести су јутрос почели мирно у више француских градова, али је касније дошло до сукоба демонстраната и полиције.
© AP Photo / Christophe EnaПротест у Паризу
Протест у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Протест у Паризу
У Паризу је ситуација за сада мирна, али је због протеста затворена Ајфелова кула. Штрајкачи железничари упали су и блокирали шине на једној од главних станица Гар де Лион. Они су марширали иза транспарента „Полиција сакати. Не праштамо!“
У Лилу су демонстранти гађали јајима снаге безбедности које су чувале кућу једног од посланика који се залаже за подизање старосне границе за одлазак у пензију.
У Рену је полиција употребила водени топ, у Нанту - сузавац и пендреке.

Полиција тврди да хулигани долазе из иностранства

Дарманин је рекао да би више од 1.000 радикалних хулигана, од којих су поједини из иностранства, могло да учествује у маршевима планираним у Паризу и у другим градовима.
„Они долазе да уништавају, рањавају и убијају полицајце и жандарме. Њихови циљеви немају везе са пензионом реформом. Њихови циљеви су да дестабилизују наше републичке институције и да донесу крв и ватру у Француску“, казао је министар јуче када је говорио о детаљима полицијских мера, пренео је Танјуг.
© AP Photo / Daniel ColeПротест у Марсеју
Протест у Марсеју - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Протест у Марсеју
Лидери синдиката и политички противници председника Емануела Макрона, криве његову владу за протесте и насиље које се распламсало последњих недеља, сматрајући да је то изазвало његово настојање да се подигне старосна граница за одлазак у пензије у Француској са 62 на 64 године.
Критичари наводе и да су полицајци користили прекомерну силу против демонстраната, а полицијско надзорно тело истражује више тврдњи о прекршајима полицајаца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала