- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Правни факултет у Београду укинуо пријемни испит

© Sputnik / Лола ЂорђевићПравни факултет Универзитета у Београду
Правни факултет Универзитета у Београду - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Правни факултет прихватио је да државна матура која је планирана за 2024. годину буде једини услов за упис на ову високошколску установу, што значи да бруцоши у школској 2024/25 години неће полагати пријемни испит.
У саопштењу Правног факултета се подсећа да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у циљу унапређења квалитета образовања, предвидело да се почев од школске 2023/2024. године на крају средњег школског образовања уведе државна матура.
На сајту факултета истакнуто је како ће изгледати упис те генерације студената.
"Процес уписа увођењем матуре не измешта се са факултета. Кандидати за упис ће конкурисати на Конкурсу који ће бити расписан након донете Одлуке Владе Републике Србије, а кандидати ће конкурисати као и до сада и бити рангирани према следећим критеријумима: успех у средњој школи носиће максимално 40 бодова, а што се тиче успеха на матури, српски језик носиће максимално 20 бодова, исто толико математика, а 20 бодова носиће и предмет који је ученик полагао на матури по избору", пише у саопштењу.
Положена државна матура биће услов за добијање дипломе о стеченом средњем образовању и васпитању. Законом о високом образовању је прописано да ће се са увођењем државне матуре ускладити и услови уписа на високошколске установе почев од школске 2024/2025. године. С тим у вези, високошколске установе су дужне да своје предлоге за начин вредновања ученичких постигнућа у средњем образовању за потребе рангирања студената за упис на студије у школској 2024/2025. години (упис наредне школске године) објаве на сајту Факултета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала