Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Хвала Грчкој на поштовању нашег територијалног интегритета /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и председница Грчке Катерина Сакеларопулу
Председник Србије Александар Вучић и председница Грчке Катерина Сакеларопулу - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Србија и Грчка потврдиле приврженост и подршку принципима резолуција УН и територијалног интегритета.
Он је након састанка са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу и након пленарног састанка делегација Србије и Грчке рекао да, као што Грчка подржава наш територијални интегритет, тако и Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Хеленске државе и на копну и на води.
"Хвала председници и премијеру на подршци територијалном интегритету. За нас је важно поштовање међународног права и током сусрета сам потврдио колико је важно радити на компромисним решењима са Приштином", рекао је Вучић.
Како је истакао, захвалио се грчкој председници на подршци Србије на европском путу и што су се трудили да помогну.
"Верујем да у наредном периоду можемо да постигнемо даљи напредак и у економији", рекао је он.
Он је истакао да је срећан, јер је угостио грчку делегацију.
"Србија и Грчка имају више од традиционалних, сестринских и братских односа - наши народи се добро разумеју, а политичари само прате оно што људи одавно осећају. Данас смо анализирали и политичку ситуацију у региону југоисточне Европе, у свету, билатералне и економске односе, могућности даље сарадње", нагласио је он.

Србија се налази на европском путу

Вучић је нагласио да се Србија налази на европском путу, али да Србија зна да тај пут не зависи само од ње.
"Да бисмо испунили све што се од нас очекује, много тога је везано за Приштину и дијалог, морамо да спроведемо реформе, имамо још много тога да урадимо на развоју демократије, развоју људских права, али да будем искрен знам и многе друге европске земље које по том питању нису далеко од нас", рекао је Вучић.
"Знамо да је све повезано са политичким односима,интересима, не заборавите да је Србија била безброј пута оптуживана за ремећење односа у региону, што се показало као лаж али и то је довољно говорило о расположењу у ЕУ", оценио је Вучић.
Он је нагласио да ће Србија уз свој озбиљни приступ уз поштовање УН, имплементирати све што је већ речено да ће бити имплементирано.
"Јасно сам рекао шта Србија хоће да уради, а шта неће да уради. Ништа не кријемо и ништа нисмо лагали", нагласио је Вучић.
Истакао је да је циљ Србије да се убрза европски пут, уз јачање економије и унапређења људских права и слобода.
"Нисам претерани оптимиста, ја сам мали лидер из мале земље, плашим се данашње ситуације у свету, плашим се да ће консеквенце бити много горе него што су биле до данас. Али, што се малог српског брода тиче ми ћемо га водити ка сигурној луци", закључио је Вучић.
Вучић је претходно приредио свечани дочек за гошћу из Грчке уз интонирање химни две државе, црвени тепих и Гарду Војске Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала