- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тешко да ће се Зеленски дозвати памети: У Украјини покренута петиција за забрану „прљавих бомби“

© Flickr / marijananaОсиромашени уранијум ракета - илустрација
Осиромашени уранијум  ракета - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
На сајту председника Украјине Владимира Зеленског осванула је петиција у којој грађани Украјине траже забрану употребе муниције са осиромашеним уранијумом коју Лондон планира да испоручи Кијеву. Међутим, по оцени руских експерата, мале су шансе да петиција дозове памети украјинско руководство које не брину много интереси сопственог народа.
У тексту петиције наводи се да је употреба муниције са осиромашеним уранијумом „неприхватљива и неморална“, те да је „злочин против човечанства и планете“.

„Захтевам да се ова петиција позитивно размотри и да се предузму безбедносне мере за искључење употребе такве муниције од стране Оружаних снага Украјине до тренутка дефинитивног разматрања петиције“, наведено је у тексту.

Поред тога, истиче се да употреба ове муниције може довести не само до загађења животне средине и пољопривредног земљишта, него и до промене људског генома. Упозорава се и да се честице осиромашеног уранијума могу неконтролисано ширити – кроз подземне воде, микрочестице прашине.
Петицију је до уторка у 17 сати потписало 280 људи. Међутим, да би је украјински председник размотрио потребно је прикупити 25.000 гласова.
Руски експерти сматрају да чак и да петицију подржи више од 25 хиљада људи, украјински председник је свакако неће озбиљно размотрити – или ће је игнорисати, или одбацити. Осим што га није брига за украјински народ, истичу стручњаци, лидер Украјине не доноси самостално одлуке – све се питају Сједињене Државе и Велика Британија.

Настрадаће сами становници Украјине

Како каже за Спутњик руски политиколог Владимир Шаповалов, народ у Украјини је постао забринут због могуће испоруке Кијеву муниције са осиромашеним уранијумом од стране Лондона. Украјинци су свесни колико је опасна ова муниција. И због тога се, према речима стручњака, петиција и појавила на сајту украјинског председника.
„Имамо као пример Југославију. Тамо је употребљена муниција са осиромашеним уранијумом. Ово је било једно трагично искуство за народ те земље. И због тога, сматрам да разумни људи у Украјини који још увек нису у потпуности изгубили разум од нацистичке пропаганде и манипулације сопственог председника, схватају да ће ово оружје бити заиста употребљено ако га Лондон испоручи Кијеву“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима стручњака, украјински народ схвата да ће приликом употребе муниције са осиромашеним уранијумом настрадати сами становници Украјине.
„Они знају да ово оружје не делује ни по одређеном народу, ни по одређеној боји пасоша. Деловаће искључиво на оној територији на којој се употребило. И то са свим могућим трагичним последицама. Међутим, Украјинци знају шта је радиоактивна контаминација јер су преживели Чернобиљску катастрофу. И мислим да је ова петиција доказ забринутости народа“, констатује наш саговорник, додајући да овај луди предлог Лондона заиста може довести трагедије.
Са овом оценом слаже се и Константин Блохин, војни експерт и водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука. Према његовом мишљењу, цивилно становништво Украјине је свесно да ће ускоро доћи ред или на њих или на њихове блиске људе да настрадају због жеље Зеленског да победи Русију у овом сукобу.
„Постоји пример Југославије, односно Србије где је употребљена муниција са осиромашеним уранијумом. Тамо још увек постоје проблеми због ефекта радијације. И мислим да се украјински народ брине за себе и своје вољене“, констатује саговорник Спутњика.

Зеленски се неће дозвати памети

Међутим, према речима Блохина, ова петиција која заиста показује забринутост украјинског народа ипак неће дозвати памети украјинског лидера Владимира Зеленског.
„Украјина има заиста мало муниције и артиљеријских граната. Односно, нема скоро уопште наоружања. И због тога ће Зеленски узети ову муницију са осиромашеним уранијумом. Тим пре, ово оружје са Запада је такорећи симбол да Американци помажу украјинској држави у борби против Русије“, објашњава саговорник Спутњика.
С друге стране, Шаповалов каже да украјиски председник не доноси самостално одлуке. За све се, према речима стручњака, питају искључиво Сједињене Америчке Државе и Велика Британија.
„Од Зеленског практично ништа не зависи. Ако је Запад одлучио да искористи Украјину као полигон за тестирање одређених војних технологија, онда ће тако и бити. Уопште, администрација у овој земљи је окупирана. Тамо нико нема политички субјективитет. Они само користе украјинску државу у борби против Русије. И њих је апсолутно брига за украјински народ“, наглашава Шаповалов.
Да Зеленског није брига за народ Украјине, слаже се и Блохин. Међутим, према његовом мишљењу, Зеленском и његовој породици не прети никаква опасност. Ако чак и дође до употребе муниције са осиромашеним уранијумом на територији Украјине, не искључује се могућност да украјински лидер неће побећи на Запад.
Муниција са осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
СВЕТ
Осиромашени уранијум ће контаминирати Европу ако га Кијев употреби: Упозорење британског научника
Министарка здравља, проф. др Даница Грујичић - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2023
СРБИЈА
Даница Грујичић: Над Србима су вршили експерименте! Украјинци, не дозволите осиромашени уранијум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала