- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјинско жито запљуснуло Пољску и Румунију

© Sputnik / Илья НаймушинЖетва жита
Жетва жита - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2023
Пратите нас
Министарство пољопривреде и руралног развоја Пољске апеловало је на владу да финансијски подржи пољопривреднике, погођене приливом украјинског жита у републику.
Пољске власти намеравају да у Европској комисији покрену питање проблема украјинског жита на истоку Европе, саопштио је пољски премијер Матеуш Моравјецки на конференцији за новинаре у Букурешту.
Према његовим речима, овај проблем је ујединио Пољску и Румунију.
„То жито, у складу са обећањима Европске комисије, требало би да путује у Африку и на Блиски исток, али технички недостаци и изостанак реакције довели су до тога да нешто од овог жита, као и других пољопривредних производа, остану у земљи, због чега се снижавају цене (локалним) фармерима“, рекао је он.
„У наредним данима или недељама Пољска ће учинити све да покрене ово питање на одговарајући начин“, рекао је Моравјецки.
Пољски фармери су већ неколико месеци огорчени, јер део украјинског жита, уместо да буде послато транзитом у треће земље, остаје на пољској територији, стварајући конкуренцију пољском житу. Министарство пољопривреде и руралног развоја Пољске апеловало је на владу земље са захтевом да пружи финансијску подршку пољопривредницима, погођеним приливом украјинског жита у републику. Али пољопривредници ову меру сматрају недовољном и захтевају системска решења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала