- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни ракетни систем Торнадо-Г у подручју специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев је формирао прве три ударне чете дронова; Блинкен: Америка против мира у Украјини

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 398. Савет безбедности УН није усвојио руску резолуцију о „Северним токовима“. Индустријска зона у Артјомовску практично очишћена, каже лидер ДНР Денис Пушилин и додаје да би ускоро могла бити ослобођена и Авдејевка. Доналд Трамп тврди да би решио сукоб у Украјини за 24 сата.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:03 28.03.2023
19:45 28.03.2023
Кијев је формирао прве три ударне чете дронова спремних за борбу, изјавио је министар за дигиталну трансформацију Украјине Михаил Фјодоров.
Саопштено је да су 92, 54. и 35. бригаде Оружаних снага Украјине добиле дронове, украјинске производње, јуришне дронове и опрему Старлинк. Наредних дана биће упућени у ратно подручје.
16:40 28.03.2023
Сједињене Државе се залажу за решење сукоба у Украјини које неће дозволити Русији да обнови своје снаге и прегрупише своје трупе, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен током дискусије о украјинској теми на маргинама Самита за демократију.
„Сви знамо да мир треба да буде праведан, да буде заснован на принципима садржаним у Повељи УН – суверенитет, територијални интегритет, независност“, рекао је он.
Амерички министар спољних послова је додао да су „САД посвећене подршци дипломатским напорима“ за постизање сличног решења у Украјини.
Истовремено, он је изразио мишљење да би се иницијативе за моментални прекид ватре могле показати као "замка" која би довела до замрзавања сукоба, а не до коначног решења проблема.
16:01 28.03.2023
Присталице расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) заузеле су последњу цркву канонске Украјинске православне цркве у Ивано-Франкoвску и тамо употребиле сузавац, наводи телеграм канал УПЦ.
"Ивано-Франковск јавља да је храм заузет. Отимачи су ушли кроз бочна врата, отворили централна и изгурали парохијане са степеница. Полиција није интервенисала", наводи се у тексту.
На снимку са лица места јасно се види да су млади људи упали у храм и тамо употребили сузавац.
Из Черновицко-буковинске епархије саопштили су да се свештенство храма Рођења Христовог не јавља.
„Свештенство се каменује. Контакт са свештенством Ивано-Франковске епархије је изгубљен. Немамо начина да потврдимо да ли су живи“, наводи се у објави на Телеграм каналу.
14:28 28.03.2023
Шојгу проверио како се испуњавају наруџбине за потребе специјалне операције
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу проверио је како се у предузећима војног комплекса у Чељабинској и Кировској области реализују наруџбине за потребе специјалне војне операције у Украјини, конкретно производње граната различитог калибра и ненавођених авијационих ракета.
„Министар одбране је проверио рад аутоматизованих линија производње артиљеријске, тенковске, минобацачке муниције различитог калибра и ненавођених авијационих ракета, као и контролу квалитета производа“, наводи се у саопштењу Министарства одбране.
13:46 28.03.2023
Најважније са брифинга руског Министарства одбране:
Тешки губици Кијева, оборена тзв. „паметна бомба“;
У правцу ка Купјанску снаге Кијева су изгубиле 65 војника;
На потезу ка Красном Лиману ликвидирано је 125 украјинских војника и уништена четири оклопна возила и самоходна хаубица „гвоздика“;
На делу фронта ка Доњецку Кијев је претрпео тешке губитке – 240 војника и плаћеника; уништена су три возила пешадије, хаубица Д-30, три оклопна транспортера;
Јужнодњецки правац и подручје Запорожја: руска војска је ликвидирала 20 украјинских војника и унипштила три возила, док је ка Херсону ликвидирано 18 војника и уништено пет возила;
Код насеља Давидов Брод (Херсонска област) уништен је радар украјинског система С-300;
Системи ПВО су у протекла 24 часа пресрели 18 ракета испаљених из система „хајмарс“.
Министарство одбране Русије први пут је саопштило да је у зони специјалне операције оборен пројектил GLSDB – тзв. „паметна бомба“ с мотором.
Ова муниција је заједнички производ „Боинга“ и шведског „Саба“, који су бомби додали ракетни мотор и прилагодили је за лансирање са земље. „Саб“ тврди да домет високопрецизног пројектила премашује 150 километара (у поређењу са постојећим украјинским гранатама домета 80 километара).
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 404 авиона, 226 хеликоптера, 3.612 беспилотних летелица, 414 противваздушних ракетних система, 8.433 тенка и других оклопних борбених возила, 1.074 борбена возила за ракетне системе, 4.449 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 9.161 јединица специјалне војне технике.
12:56 28.03.2023
Москва заинтересована за разговор о Запорошкој нуклеарки
Русија је отворена за разговор о ситуацији у Запорошкој нуклеарној електрани са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем током његове предстојеће посете станици, изјавио је саветник генералног директора концерна „Росенергоатом“ Ренат Карча за телевизију „Русија 24“.
Према његовим речима, што се тиче Гросијеве посете Запорошкој нуклеарки, ради се о осигуравању нуклеарне безбедности и схватању развоја ситуације на станици.
„То је уопштено конкретан списак питања која га интересују. Отворени смо за та питања“, додао је Карча.
Раније је саопштено да се планира да Гроси посети Запорошку нуклеарну електрану 29. марта. Гроси је раније изјавио да ИАЕА не разматра могућност стварања демилитаризоване зоне око нуклеарке, већ предвиђа се узајаман прекид борбених дејстава.
12:42 28.03.2023
Министарство одбране Португалије саопштило је да је Украјина већ добила од ове земље три тенка „леопард“ 2А6.
12:20 28.03.2023
Споразум о братимљењу Сочија и немачког града Баден-Баден је обустављен на иницијативу немачке стране, а прекинути су и заједнички пројекти, речено је новинарима у прес служби администрације Сочија.
Према наводима медија, власти немачког града су донеле ту одлуку због специјалне операције руске војске у Украјини, али то у администрацији Сочија није потврђено.
Споразум између два града потписан је 14. фебруара 2013. године.
11:43 28.03.2023
Министарство финансија Немачке намерава да се у у Бундестагу постигне договор о повећању фонда буџета из којег финансира помоћ Кијеву са 2,2 милијарде на 5,4 милијарде евра ове године, јер Украјина трпи велике губитке у војној техници, пише „Шпигл“.
11:34 28.03.2023
Француска намерава да удвостручи број граната калибра 155 мм које испоручује Кијеву, а такође ће испоручити противваздушни ракетни систем САМП/Т, саопштио је министар оружаних снага Француске Себастијен Лекорну у интервјуу за лист „Фигаро“.
„Париз ће испоручити технику неопходну за контраофанзиву Украјине: удвостручићемо испоруке граната калибра 155 мм како бисмо њихов број довели до 2.000 месечно“, рекао је министар.
Он је нагласио да се сада, заједно са француском премијерком Елизабет Борн, разрађује и питање „попуне фонда за подршку Украјини, из којег је већ потрошено 200 милиона евра“.
11:30 28.03.2023
ЕУ разматра могућност блокаде увоза руског течног гаса без увођења нових енергетских санкција, пише „Блумберг“.
„Министри енергетике ЕУ спремни су да усвоје предлог који ће владама држава-чланица дати могућност да привремено забране руским извозницима да на време резервишу капацитете инфраструктуре што је неопходно за испоруке“, наводи америчка агенција.
За такву одлуку потребна је и подршка Европског парламента, али Финска, Естонија, Летонија, Литванија и Пољска су већ подржале иницијативу.
11:28 28.03.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Полтавској, Харковској, Кировоградској и Дњепропетровској области Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
09:47 28.03.2023
Полиција у Херсонској области пронашла је скровиште са 700 патрона и граната за бацач граната.
09:22 28.03.2023
Индустријска зона у Артјомовску је практично очишћена, украјинска војска преместила се на подручје изван фабрике за прераду метала и утврдила се у административној згради, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
Украјинска војска покушава да одуговлачи и спречи ослобађање Артјомовска, али они немају озбиљније резерве које су у стању да преломе ситуацију у граду, додао је он.
Пушилин је додао да је ситуација у Авдејевки скоро критична.
„Према изјавама самих бораца који су и даље у Авдејевки, њихова ситуација је критична или близу критичне. Већ је издата забрана... за улазак у град цивилима, добровољцима и новинарима. Односно, више никог не пуштају у град, а и немају много могућности да људе пуштају. Што значи да је дуго очекивано ослобођење Авдејевке иза угла“, објаснио је Пушилин.
Како је навео, руске снаге настављају да побољшавају положаје у граду.
„Ситуација се развија прилично брзо. Први (Доњецки) армијски корпус тамо показује добре резултате, ту су момци из различитих праваца. Момци, по цену великих напора, приближавају ситуацију када ће Авдејевка бити ослобођена интензивнијим темпом“, рекао је Пушилин.
08:30 28.03.2023
07:32 28.03.2023
Кијев пребацује технику у Харковску област, саопштио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„Преко насеља Купјанск примећује се пребацивање великог броја војних конвоја оружаних формација Украјине“, прецизирао је Марочко, позивајући се на своје изворе.
07:24 28.03.2023
Трамп: Сукоб у Украјини треба решити одмах
Сукоб у Украјини „треба да се заврши одмах“, изјавио је бивши амерички председник Доналд Трамп, поновивши своју тезу да је спреман да се постигне решење за само 24 сата.
Трамп је додао да сматра да Украјина може бити уништена за годину и по дана, ако сукоб не буде решен.
Он је наговестио да украјинска криза „можда неће бити решена пре избора“ за председника САД 2024. године, а политика администрације актуелног америчког лидера Џоа Бајдена прети „трећим светским ратом“.
„Невероватно је да ми (на власти) имамо људе који не знају шта раде. Међутим, ако се (конфликт) не реши, решићу га сам – за 24 сата са (Владимиром) Путином и (Владимиром) Зеленским. То ће бити веома једноставни преговори, али нећу откривати у чему ће се састојати, јер у том случају нећу моћи да спроведем свој план. То никада неће успети“, рекао је Трамп у интервјуу за „Фокс њуз“.
Он је подсетио да до избора има још годину и по дана.
„Не могу да замислим шта може да се деси за то време. Суштина је да рат мора да се заустави, јер се Украјина уништава“, нагласио је Трамп.
Према његовим речима, Американцима је сада, након објаве председника Русије Владимира Путина да распореди нуклеарно оружје у Белорусији, само остало да се моле.
„Ево, као што сам и предвидео сада се бавимо озбиљним стварима. Изговорена је реч на ‘Н’“, мислећи на реч „нуклеарно“ (оружје).
„Ми смо проузроковали ову ситуацију. То се дешава када на власти имате неспособне људе. Све што сада могу да кажем је да се молите!“, закључио је Трамп.
07:16 28.03.2023
Немачка планира да наредних година повећа расходе на војну помоћ Кијеву са садашњих три на више од 15 милијарди евра, пише лист „Шпигл“.
07:15 28.03.2023
На сајту украјинског председника Владимира Зеленског појавила се петиција са захтевом да се украјинским снагама забрани употреба муниције са осиромашеним уранијумом које Лондон планира да испоручи Кијеву.
Петиција се појавила у понедељак.
„Употреба такве муниције је злочин против човечности и планете, а њена употреба је неприхватљива и неморална. Захтевам да се ова петиција позитивно размотри и предузму безбедне мере за искључење употребе такве муниције од стране Оружаних снага Украјине до коначног разматрања петиције“, наводи се у тексту петиције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала