- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Зна се шта Запад ради Русима и Србима“: Дуле Савић за Спутњик о условљавањима за руске спортисте

© Фото : Уступљено Спутњику/Лична фотографијаДушан Савић долази на молебан испред Храма Светог Саве
Душан Савић долази на молебан испред Храма Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Запад не интересује да ли је квалитет такмичења са или без Руса гори, спорт користе за своје политичке циљеве, каже за Спутњик прослављени фудбалер Душан Савић коментаришући услове које ће руски спортисти добити од Међународног олимпијског комитета.
Међународни олимпијски комитет објавио je списак услова који руски и белоруски спортисти морају да испуне како би им било омогућено учешће на великим такмичењима.
Најпре, они ће морати да се појаве као појединачни неутрални спортисти јер неће бити репрезентативних тимова.
Без шансе за такмичење остаће и спортисти који активно подржавају специјалну војну операцију као и, како су навели, њихове колеге који имају уговоре са војним или националним безбедносним агенцијама.
Председник Олимпијског комитета Русије Станислав Поздњаков је такве услове назвао фарсом и дискриминацијом, а прослављени фудбалер Душан Савић за Спутњик каже да је све последица мешања политике у спорт.

„Играти и представљати своју земљу без заставе, без грба, без химне - то је понижавајуће. Нешто се не сећам да су забрањивали Американцима када су интервенисали по Авганистану, Ираку, Либији, Југославији, Србији, Црној Гори, Косову... Напротив. Имали су сву подршку овог света. А, овога пута када се Русија брани од сатанизма и фашизма, руским спортистима, који уопште и не учествују у свему томе, брани се да учествују на спортским теренима. А посебно да наступају под обележјима своје државе. Двоструки стандарди Запада“, каже Савић за Спутњик.

Наш легендарни фудбалер, нажалост, не верује у праведан исход овог случаја.
„Да ли је квалитет такмичења са Русима или без Руса бољи - то њих не интересује“, истиче Савић.
Иако се прокламују спортске вредности, Савић додаје да је спорт за Запад само средство за остваривање политичких циљева.
„Док се ови проблеми у геополитици реше некоме ће каријера проћи, а ни крив ни дужан неће моћи да се такмичи на највећој сцени. Све је ово жалосно, не изненађује од кога је, и заиста је тачно оно што се каже, на западу ништа ново. Све је ово већ виђено. Зна се шта они раде када су Срби и Руси у питању, уопште православне земље. Жалосно је што спортисти не могу да се такмиче или када им дају на кашичицу могућност да не носе дрес са националним обележјима, да им се не свира химна, да не носе заставу, то је понижавајуће. Нисам сигуран да ће Руси прихватити то да се такмиче на Олимпијским играма, али без обележја. Не знам како ће Руси реаговати. Нисам сигуран да ће то прихватити“, закључио је Савић.
Подсећања ради, председник Олимпијског комитета Русије Станислав Поздњаков жестоко је реаговао на најаве да ће руски спортисти бити уцењени од стране Међународног олимпијског комитета како би се вратили на такмичења.
Он је одлуке Извршног одбора МОК-а назвао - фарсом.
Погледајте емисију Спутњик спорт.
Олимпијски кругови на згради Олимпијског комитета Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
СПОРТ
Оштра реакција из Москве на постављене услове: „Фарса и дискриминација“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала