Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Следећи састанак са Вучићем у априлу

© AP Photo / Franc ZhurdaАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Аљбин Курти, премијер приштинских привремених институција, рекао је вечерас да ће следећи састанак у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине са председником Србије Александром Вучићем бити одржан у априлу.
Курти је, за ТВ Дукађини, објаснио да ће се најпре састати главни преговарачи.
„Састаћемо се у априлу, прво ће се састати главни преговарачи, а потом ће бити одржан састанак и на високом нивоу. На њему ћемо разговарати о примени споразума“, рекао је он.
Курти је одбио да одговара на питања у вези са његовом ранијом изјавом, поручивши да није „времеплов“.
„Као премијер Косова наследио сам неколико споразума, од којих морам да направим најбоље могуће. Али не тражите од мене да причам о прошлости. О изјавама из 2010. Или 2005. Каква је то опсесија? Ја нисам времеплов. Не враћајте ме годинама уназад“, нагласио је Курти, преноси „Косово онлајн“.
Он се осврнуо на Охридски договор, поновивши да председник Србије није хтео да га потпише.
„Европска унија је рекла да постоји споразум. Србија је такође рекла да постоји споразум. Србија се обавезала да ће применити овај споразум, али је одбила да потпише споразум. Постоји страх председника Србије, а не непостојање споразума“, указао је Курти.
Србија би, сматра он, желела да нема споразума, јер у њој стоји де факто признање.
„Па, постоји договор, није у реду да се каже да нема договора. Само би Србија хтела да нема договора. Ми имамо де факто признање, али оно што немамо је Заједница српских општина у преамбули, како је Србија желела“, рекао је Курти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала