- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тамна страна белог спорта: „Лагао сам и пио – тонуо сам у нешто ужасно“

© AFP 2023 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULTЛука Пуј
Лука Пуј - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
„Упао сам у депресију која ме је довела до тога да могу да спавам само сат времена и да почнем да пијем“, рекао је некадашњи полуфиналиста УС Опена и десети тенисер света Лука Пуј.
Како је истакао, током прошле године се суочио са тешким менталним стањем и да је био близу тога да потпуно одустане од спорта.
Окидач за све била је повреда због које је две недеље морао да проведе у болници.
„Отишао сам на третман у хипербаричној комори како би ми то помогло да повреда што брже зарасте, али сам тамо био окружен болесним људима, који умиру, који су у терминалној фази рака, а ја сам тамо био због сломљеног ребра. То може различито да утиче на човека, а мене је дотукло“, навео је Пуј.
Одатле је све кренуло само на горе.
„Упао сам у депресију која ме је довела до тога да спавам свега сат времена и да почнем да пијем. Нисам могао ока да склопим. Био сам са тренером Феликсом Мантиљом. Ушао сам у собу и почео да гледам у плафон. Тонуо сам у нешто ужасно. Сваког јутра, Феликс би ме питао, ‘ти не спаваш?’. Одговорио бих: ‘Да, да, имам алергије, на гриње, на полен, траву’. Лагао сам га. Затварао сам се у себе, нисам ником причао. Јер нисам од оних момака који много говоре. На тренинг сам стизао исцрпљен, што је било иритирајуће. Био сам у лошој фази. И донео сам одлуку да престанем. Иначе бих се нашао у болници Света Ана, међу лудацима. Морао сам да престанем, због менталног здравља“, открио је Пуј.
До краја године није ни узео рекет у руке.
„Ужасно ми је било јер сам у глави и даље у најбољих десет. Видите случајеве Доминика Тима и Стена Вавринке, могу само да замислим кроз шта пролазе. Ја свој ренкинг нисам погледао од прошлог маја, изгубио сам све спонзоре, осим партнера за спортску опрему. И тешко је кренути све испочетка“.
Признаје Пуј да је у млађим данима могао другачије да се понаша.
„Када си млад и зарађујеш новац, то и користиш, приоритети постану нешто што објективно нису. Сада сам зрелији, имам ћерку, то је важније од лепе одеће и скупих аутомобила. Пре то није био случај, али сада сам задовољан једноставним стварима. Неминовно је да ти се и стил живота промени – од полуфинала слема до првог кола челенџера, ту се изгуби неколико нула“.
Пуј је сада 459. на свету и спрема се за низ челенџера у САД, у покушају да се врати.
„Главни мотив за то су ми Олимпијске игре у Паризу. Его је играо веома важну улогу раније, био сам нестрпљив да се вратим. Играо сам гренд слем полуфинале, још два четвртфинала, освојио Дејвис куп, узимао титуле. Кад од тога дођеш до пораза од 300. на свету у првом колу челенџера, није лако… Нисам био довољно скроман“, истакао је Пуј.
*Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала