- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Револуција у медицини: Направљен робот који може да поправља оштећене органе /видео/

© Fotolia / Pix4UХирург
Хирург - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2023
Пратите нас
Тим биомедицинских инжењера у Аустралији развио је малог флексибилног робота који може да се користити за 3Д испис биоматеријала директно у људском телу, у нади да ће поједноставити будуће медицинске поступке.
3Д биопринт је процес у којем се природне структуре налик ткиву исписују помоћу живих ћелија и других природних ткива познатих као „био-мастило“, да би се поправила оштећења органа или ткива или испуцали крвни судови.
Коришћење живих ћелија у процесу штампања омогућује овим вештачким структурама да се природно стопе с људским телом и наставе да расту.
Тренутно се биоматеријали морају стварати ван тела пре ослањања на типично инвазивну операцију за уметање материјала у тело, што може да доведе до великог губитка крви, инфекција и других компликација.
Тан Но До, вођа тима и директор Лабораторије за медицинску роботику Универзитета Нови Јужни Велс, рекао је да ће овај нови уређај, назван F3DB, елиминисати те компликације и ризике исписивањем директно унутар тела.
„Тренутно ни једна комерцијално доступна технологија не може да изведе директан 3Д испис унутар људског тела“, рекао је Тан Но До.
F3DB има главу за штампање с три осе која се може савијати и окретати помоћу хидраулике на врху мекане роботске руке. Млазница за штампање може да исписује унапред програмиране облике или се њоме може управљати ручно ако је потребан сложенији или неодређенији испис.
Најмањи прототип има пречник од отприлике 11-13 милиметара, слично комерцијалном ендоскопу, али би у будућности могао бити још мањи.
Меки роботи су врло добри за рад с људским телом“, рекао је Тан Но До. „Они могу да понуде високу флексибилност и прилагодљивост. То значи да могу да се уклопе у било које подручје унутар људског тела“, пренео је „Јутарњи лист“.
Тан Но До верује да је уређај на путу комерцијализације у следећих пет до седам година, док се ишчекују даља клиничка испитивања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала